Amarantuski

Ocena:

4.47 (171)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Amarantuski to pyszne ciasteczka z amarantusa. Są nie tylko bardzo pożywne i zdrowe, ale i niesamowicie pyszne. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a dodatkowo nie zajmie ono więcej niż 20 minut. Jeśli staracie się unikać przetworzonych, sklepowych słodkości, a macie ochotę na małe co nieco, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Składniki:

  • amarantus  30 g

  • jajka  1 szt.

  • olej kokosowy  1 łyżka stołowa

  • syrop z agawy  1 łyżka stołowa

  • gorzka czekolada  30 g

Amarantuski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie masy: W małej misce roztrzepujemy jajko. Olej przekładamy do rondelka z grubym dnem i rozpuszczamy. Odkładamy go do przestudzenia. Czekoladę gorzką sieczemy na drobne kawałki. 

  • Krok 2:

    Ciastka amarantusowe: Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, aż do uzyskania zwartej i kleistej masy. Formujemy z niej niewielkie kulki, a następnie spłaszczamy je przy pomocy dłoni. Układamy je na blasze i pieczemy przez około 12 minut. 

Porady

  • Do przygotowania ciasteczek należy użyć amarantusa ekspandowanego. 
  • Ciasteczka z amarantusa najwygodniej studzić na specjalnej kratce. 
  • Jeśli chcecie przygotować wegańskie amarantuski, wystarczy, że zastąpicie podane w przepisie jajko bananem rozdrobnionym przy pomocy widelca. Wówczas polecamy jednak odrobinę zmniejszyć ilość syropu z agawy.
  • Zamiast syropu z agawy, do ciasteczek amarantusowych można dodać miód lub syrop daktylowy. Dodatek słodzika można również pominąć.
  • Jeśli chcecie przygotować ciasteczka w zdrowszej wersji, możecie zamiast czekolady dodać do nich ulubione bakalie. Dobrze sprawdzą się w tym celu rodzynki, posiekane orzechy czy posiekana suszona żurawina.
  • Bezpośrednio po upieczeniu ciastka z amarantusa są bardzo miękkie – twardnieją dopiero po wystudzeniu. 
  • Amarantusowe ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie wyschną one zbyt szybko.
  • By zapobiec przyklejeniu się ciasteczek do blachy, polecamy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub ułożyć je na specjalnej, silikonowej macie przeznaczonej do używania w piekarniku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Amarantuski – przepis

Przepis na ciastka z amarantusem jest niezwykle prosty. Bez obaw można zaangażować w jego przygotowanie dzieci. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a następnie uformować z nich kule. Po około 12 minutach w piekarniku amarantuski będą gotowe. W podstawowej wersji do przygotowania ciastek z amarantusa ekspandowanego potrzeba jedynie 5 składników. 

Przepis można jednak modyfikować na wiele sposobów. Ciasteczka świetnie smakują po dodaniu do nich garści wiórków kokosowych. Często dokłada się do nich rozmaite bakalie takie jak suszone śliwki, rodzynki, suszona żurawina czy posiekane orzechy. Można je też wzbogacić o świeże owoce np. borówki czy pokrojone w kostkę jabłka. Dobrze smakują również w wersji kakaowej czy orzechowej. Ich wierzch pięknie prezentuje się po oblaniu niewielką ilością roztopionej, gorzkiej czekolady.

Amarantus – co to?

Amarantus to jedna z najstarszych, uprawianych przez człowieka roślin. W kuchni używa się jego jasnobrązowych nasion. Są one niewiele większe od maku. Roślina ta jest szczególnie ceniona przez osoby chory na celiakię – nie zawiera ona bowiem glutenu. Chętnie sięgają po nią również osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnego białka. 

To jednak nie jedyne prozdrowotne zalety amarantusa. Ma on również niski indeks glikemiczny oraz zawiera cukry złożone, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Dlatego też jego spożycie zaleca się na diecie cukrzycowej.  Stanowi on dobre źródło wapnia, witamin z grupy B oraz magnezu. Zawiera też kwas foliowy oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne