Pizza keto w wersji niskowęglodanowej jest dozwolona na tej zyskującej popularność diecie. Podstawą jest tutaj kalafior, mąka kokosowa, którą można zastąpić migdałową i niezwykle zdrowe siemię lniane. Wierzch posypany jest parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i oliwkami, typu kalamata. Takie połączenie tworzy sycący i niezwykle aromatyczny posiłek. Gwarantujemy, że taka pizza keto zaspokoi Wasz apetyt.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Krem na bazie roślin: jeśli robimy go sami - łączymy 140 g migdałów blanszowanych, wcześniej namoczonych przez 6-8 godzin, z 8 g drożdży, szczyptą soli i 60 ml wody, miksujemy w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody (do 40 ml), żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
Pomidorki: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Na blasze do pieczenia rozkładamy pomidorki koktajlowe, skrapiamy je oliwą z oliwek (15 ml)i posypujemy szczyptą, dokładnie mieszamy i rozkładamy równo. Pieczemy 20-25 minut, aż pomidory będą miękkie.
Ryż kalafiorowy: robimy go w międzyczasie. Zaczynamy od przygotowania ryżu w kuchence mikrofalowej przez 5 minut (lub delikatnie podgrzewając na patelni, regularnie mieszając), a następnie za pomocą gazy lub ściereczki do naczyń zawijamy ugotowany kalafior i gdy jest jeszcze ciepły (ale nie za gorący) odciskamy wodę jak najmocniej rękami. Odstawiamy na kilka minut, po czym w ten sam sposób odciskamy pozostałą wodę.
Spód do pizzy: rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy oliwę z oliwek (15 ml), zioła i ugotowany kalafior - mieszamy przez 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski ze szczyptą soli, ubijamy. Dodajemy ugotowany ryż z kalafiora, mąkę kokosową, zmielone siemię lniane i odżywcze drożdże. Mieszamy do połączenia.
Pieczenie: na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy spód pizzy w prostokąt (około 18x20 cm). Nie rozprowadzamy go zbyt cienko, ponieważ się rozerwie. Pieczemy przez 15-20 minut, aż spód będzie złoty i suchy w dotyku.
Pizza keto: wyjmujemy spód z piekarnika, dodajemy ser lub śmietanę, pieczone pomidorki koktajlowe i oliwki. Pieczemy przez 5-10 minut, aż krawędzie będą lekko złote, a dodatki będą gorące. Dodajemy rukolę, świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę dodatkowej oliwy z oliwek.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-pizza
Kalorie: 402
Węglowodany: 8
Tłuszcz: 31
Błonnik: 6
Białko: 18
Tłuszcz nasycony: 4
Cukier: 6
Komentarze