Przepisy na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – na słodko czy na słono?
Placki ziemniaczane mogą być serwowane na różne sposoby. Zjemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji słodkiej, która ma całkiem sporo zwolenników, placki ziemniaczane podaje się posypane cukrem. Możemy przygotować cukier aromatyzowany lub z dodatkiem np. wanilii. Do tego kleks śmietany i gotowe. Placki ziemniaczane świetnie sprawdzą się także z sosem owocowym lub ze świeżymi owocami. Najważniejsze, żeby placki były odpowiednio chrupiące – wtedy możemy posmarować niemal wszystkim, nawet kremem czekoladowym. Placki ziemniaczane często jedzone są również na słono. Delikatnie posypujemy je solą i podajemy np. z twarogiem lub sosem grzybowym. Popularnym daniem jest placek ziemniaczany po węgiersku – to po prostu większy placek podany z mięsnym gulaszem.

Polecane przepisy