Placki po węgiersku
Placki po węgiersku - Przepis na Placki po węgierskuUlubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.
placki ziemniaczaneNaleśnikiSosy
- Czas przygotowania:
- 120 min.
- Dla ilu osób:
- dla 2 osób
Ocena:
(średnia 4.28 z 201 głosów)
Składniki:
- Na sos:
- 40 dag łopatki wieprzowej
- pół czerwonej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- czubata łyżeczka mąki
- łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- sól
- papryka w proszku
- imbir
- tymianek
- pieprz
- curry
- Na placki:
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- pół cebuli
- 2 jajka
- przyprawa uniwersalna do potraw
- pieprz
- majeranek
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kostkę
- czosnek obrać i posiekać. Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę
- czosnek i mięso. Przyprawić. Podlać wodą i dusić 1 godzinę. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu. Dusić do miękości mięsa i papryki ok. 20 min. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos. Ziemniaki obrać
- zetrzeć na tarce
- nadmiar wody odlać. Dodać jajka
- przyprawy
- cebulę pokrojoną w kostkę
- i mąkę. Wymieszać. Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję). Na talerzu ułożyć 1 placek
- polać sosem z mięsem
- przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.
Notka redakcyjna
Zobacz też przepis na placki z dyni
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Bardzo smaczne i pożywne danie.
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
45 min.

danie łatwe do przygotowania
PLACKI PO WĘGIERSKU
Czas przygotowania:
60 min.

Placki ziemniaczane z mięsnym sosem
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
25 min.

placki , na zdjęciu kawałek - zdążyłam w ostatniej chwili przed zjedzeniem - wniosek SĄ PYSZNE!!
Placki ziemniaczane -po węgiersku-
Czas przygotowania:
60 min.

Ale z pysznym gulaszem.Polecam.
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
60 min.

bardzo smaczne:)
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
60 min.

Sos jest moim pomysłem, idealnie pasuje do wszystkich potraw, włącznie z makaronami czy kluskami.
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
45 min.

.
Placki po węgiersku... inaczej
Czas przygotowania:
180 min.

Placki ziemniaczane z gulaszem
Placki po zbójecku lub węgiersku
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne i sycące danie, które nie wymaga spędzania w kuchni całego dnia