Placki po węgiersku

Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.

placki ziemniaczaneNaleśnikiSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 194 głosów)

Składniki:

  • Na sos:
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól, papryka w proszku, imbir, tymianek, pieprz, curry
  • Na placki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • przyprawa uniwersalna do potraw, pieprz, majeranek
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę, czosnek i mięso. Przyprawić. Podlać wodą i dusić 1 godzinę. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu. Dusić do miękości mięsa i papryki ok. 20 min. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar wody odlać. Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę, i mąkę. Wymieszać. Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję). Na talerzu ułożyć 1 placek, polać sosem z mięsem, przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy