Placki po węgiersku

Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.

placki ziemniaczaneNaleśnikiSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 195 głosów)

Składniki:

  • Na sos:
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • papryka w proszku
  • imbir
  • tymianek
  • pieprz
  • curry
  • Na placki:
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • przyprawa uniwersalna do potraw
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kostkę
  • czosnek obrać i posiekać. Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę
  • czosnek i mięso. Przyprawić. Podlać wodą i dusić 1 godzinę. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu. Dusić do miękości mięsa i papryki ok. 20 min. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos. Ziemniaki obrać
  • zetrzeć na tarce
  • nadmiar wody odlać. Dodać jajka
  • przyprawy
  • cebulę pokrojoną w kostkę
  • i mąkę. Wymieszać. Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję). Na talerzu ułożyć 1 placek
  • polać sosem z mięsem
  • przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na placki z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy