Stockfood
4.42 (166)
Skrzydełka buffalo to amerykański przepis na kurczaka w słodko–ostrym pomidorowym sosie. Danie jest doskonałe jako przekąska i w takiej formie spożywane są w Stanach. Przy misce wypełnionej po brzegi pikantnymi mięsnymi kąskami oglądane są mecze amerykańskiego futbolu. Pieczone skrzydełka buffalo podane z ryżem i warzywami to także pomysł na pyszny i pożywny obiad.
skrzydełka 1 kg
czosnek granulowany 5 g
sól 5 g
pieprz 5 g
olej rzepakowy 30 ml
masło 50 g
miód 100 g
passata pomidorowa 180 g
słodka papryka 5 g
papryka ostra 5 g
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Skrzydełka: myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie nacieramy je czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem i rozkładamy równomiernie na blasze.
Pieczenie: skrzydełka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30–35 min.
Sos buffalo: w rondelku roztapiamy masło z miodem, dodajemy passatę pomidorową, słodką i ostrą paprykę, a także szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 1 min.
Pieczenie w marynacie buffalo: upieczone skrzydełka z kurczaka przekładamy do miski i zalewamy gorącym sosem. Przekładamy je na kratkę do pieczenia i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5–10 min (temperatura nadal 190°C).
Podawanie: pikantne skrzydełka buffalo podajemy prosto z piekarnika z frytkami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Porady
- Skrzydełka można pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia. W takiej formie są łatwiejsze do zjedzenia. Do buffalo wings najlepiej wybrać większe kawałki kurczaka z dużą ilością mięsa. W pikantnym sosie pomidorowym można zrobić także podudzia, czyli pałki z kurczaka.
- Zamiast passaty pomidorowej możecie użyć ketchupu. Do skrzydełek buffalo doskonale sprawdzi się pikantny domowy ketchup.
- Kawałki kurczaka można od razu upiec w marynacie. Wtedy wyjdą bardziej chrupiące. Pomidorowy sos z miodem utworzy słodko–ostrą skorupkę, która również jest bardzo smaczna. W tej wersji skrzydełka buffalo należy piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 70 min.
- Jeśli, zgodnie z przepisem, będziecie zapiekać skrzydełka z sosem pomidorowym na kratce do piekarnika, pod spód włóżcie blaszkę na ociekający tłuszcz. Można także upiec je w blaszce, jednak ułożone na kratce zapieką się równomiernie ze wszystkich stron.
- Jeśli chcecie podkręcić smak marynaty buffalo, możecie dodać ostry sos chilli, np carolina reaper lub sos worcestershire.
Przepis na pikantne skrzydełka w pomidorowym sosie powstał w latach 70. w miejscowości Buffalo w Stanach Zjednoczonych. Wtedy fragmenty kurczaka z małą ilością mięsa uznawane były za nieatrakcyjne resztki. W związku z tym kosztowały niewiele, zatem pomysł na serwowanie ich w restauracji okazał się wyjątkowo intratny. Z czasem przekąska w stylu amerykańskim rozpowszechniła się na cały świat.
Obecnie apogeum na spożywanie skrzydełek buffalo w USA przypada na finał ligi futbolu Super Bowl, który ma miejsce w połowie lutego.
W Stanach skrzydełka buffalo tradycyjnie podawane są ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki – marchewką, ogórkiem czy selerem. Do tego obowiązkowo serwowany jest sos BBQ lub serowy. W stylu amerykańskim będą także frytki lub pieczone cząstki ziemniaków. Jeśli jednak planujecie podać skrzydełka na obiad, warto rozważyć bardziej zbilansowane dodatki:
Skrzydełka buffalo to jeden z wielu pomysłów na pieczone kawałki kurczaka. Warto poznać także inne przepisy, np. na:
Popularne są także skrzydełka w panierce, smażone w głębokim tłuszczu. Tym razem rekomendujemy jednak bardziej dietetyczną opcję, jaką są dania z piekarnika.