Przepis na gulasz

Jak zagęścić gulasz?

Aby gulasz miał postać gęstego sosu należy zacząć od oprószenia mięsa mąką i podsmażenia wraz z cebulą. Następnie mieszać, aż mąką rozpuści się w płynie. Pod koniec gotowania można zagęścić gulasz śmietaną lub mlekiem kokosowym. Śmietanę należy zahartować wodą i powstałym sosem. Wtedy śmietana się nie zważy.

Jakie mięso na gulasz?

Na gulasz doskonale sprawdzi się mięso o delikatnej strukturze. Na przykład polędwiczki wieprzowe, albo karkówka. Mięsa takie jak dziczyzna wymagają dłuższego duszenia. Francuzi przygotowują boeuf bourguignon, który jest rodzajem gulaszu z wołowiny. Potrawa powstaje z dodatkiem czerwonego wina. Babcie często przygotowywały gulasz z podrobów. W ich repertuarze znajdowały się nereczki, żołądki drobiowe albo wątróbki. Gulasz z serc był szczególnym specjałem.

Jaka kasza do gulaszu?

Gulasz z dzika i porcja kaszy gryczanej to idealne połączenie smaków. Nasze babcie podawały danie z kaszą jęczmienną. Kasza pęczak to także dobry pomysł na uzupełnienie gulaszu o węglowodany. Nie zapominajmy, że gulasz pasuje do placka węgierskiego.

Polecane przepisy