Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso to delikatne kawałki mięsa z dodatkiem intensywnych przypraw. Jest słodkawy i pikantny jednocześnie, a przy tym lekko przełamany kwasowością octu ryżowego.  Smażony w głębokim tłuszczu zachwyca złożonością smaków. To flagowe danie w większości północnoamerykańskich chińskich restauracji. Zapraszamy po szybki i sprawdzony przepis  na kurczaka generała Tso. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gulasz

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kurczak generała tso - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięso: 2 udka kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy kości, a mięso kroimy w mniejsze kawałki.

  • 2.

    Marynata: czosnek i imbir obieramy i drobno je kroimy, dodajemy do pozostałych składników. Dokładamy sos sojowy, miód, ocet ryżowy, wodę oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy.

  • 3.

    Smażenie: kawałki mięsa solimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wok lub inną głęboką patelnię rozgrzewamy z olejem. Powinno być ok. 2 cm głębokości. Wkładamy po kilka kawałków mięsa, tak by się nie stykały, w innym przypadku posklejają się. Smażymy przez ok. 8 minut, kilka razy przewracając na drugą stronę.

  • 4.

    Ryż: gotujemy go na sypko wg instrukcji podanej na opakowaniu.

  • 5.

    Wykończenie dania: z patelni odlewamy olej, tak by pozostały 2 łyżki. Do mięsa dodajemy całe papryczki  oraz marynatę. Mieszamy i gotujemy 1–2 minuty.

  • 6.

    Serwowanie: na talerze wykładamy porcje ryżu i mięsa z sosem. Szczypiorek siekamy i posypujemy nim kurczaka generała Tso.

Porady

  • Danie bardzo dobrze komponuje się z ryżem oraz ugotowanymi brokułami, całość można oprócz posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem. Gotując ryż możemy dodać do niego kurkumę, dzięki temu zyska on piękny, żółty kolor.  
  • Doskonałym dodatkiem do kurczaka generała Tso będzie makaron azjatycki, np. udon, ryżowy, z fasoli mung lub nudle. Można go dodatkowo połączyć z ziołami: bazylią, kolendrą, natką pietruszki lub innymi ulubionymi.
  • Do dania pasują  wszelkie chrupiące surówki, które uzupełnią lekko klejące, aromatyczne kęski mięsa. Idealny będzie colesław z białej kapusty. W połączeniu z ryżem i mięsem będzie to doskonale skomponowana danie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy