Tagine

Tagine to marokańskie danie, przygotowywane w charakterystycznym naczyniu z kominem, my proponujemy podać je z kurczakiem. Tak upieczone mięso wprost rozpływa się w ustach. Dzięki dużej ilości aromatycznych  przypraw, danie jest niezmiernie bogate w smaki. Potrawa doskonale sprawdzi się do lunch boxa, do pracy czy szkoły. Zapraszamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na tagine z kurczakiem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gulasz

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Tagine - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kurczak: dzielimy go na mniejsze kawałki.

  • 2.

    Przyprawy: wszystkie sypkie przyprawy i mąkę mieszamy ze sobą w misce. Obtaczamy w nich kurczaka.

  • 3.

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron.

  • 4.

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C. 

  • 5.

    Przygotowanie potrawy: cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Seler myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Cytrynę myjemy i wykrawamy 4 cienkie plastry. Składniki przekładamy do tagine, dokładamy oliwki, mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym i dodajemy do potrawy. Naczynie przykrywamy.

  • 6.

    Pieczenie: tagine z kurczakiem pieczemy przez 60 minut, po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Natkę myjemy i siekamy. Posypujemy nią danie.
     

Porady

  • Danie najczęściej podajemy z kuskusem, z dodatkiem świeżych warzyw i ziołami, np. natką pietruszki czy kolendrą. Możemy do kuskusu dodać usmażone warzywa, np. paprykę, cukinię. Doskonale komponuje się z także z chlebkami naan czy zgrillowaną tortillą. Wszystkie one pasują również do tagine z kurczakiem.
  • Najpopularniejszym, oryginalnym dodatkiem do tagine jest kiszona cytryna. Nadaje daniu bogatego, głębokiego aromatu. Możemy w bardzo łatwy sposób zrobić je w domu. A naprawdę warto, bo doskonale wzbogacają dania z mięsem, np. gulasze oraz wegańskie.
  • Kawałki z kurczaka z powodzeniem możemy zastąpić filetem, pokrojonym w kostkę. Tagine możemy zrobić z dowolnym rodzajem mięsa, np. wołowiną, jagnięciną, sarniną, a nawet owocami morza. 
  • Potrawa ta występuje też w wersji wegetariańskiej i wegańskiej – wtedy bazuje na dużej ilości warzyw, najczęściej z dodatkiem ciecierzycy. Ciekawą propozycją jest też tagine z kuskusem i z bakaliami, zwłaszcza z suszonymi morelami.
  • Danie możemy przygotować w innym żaroodpornym naczyniu, jednak smak potrawy nie będzie tak bogaty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy