4.43 (166)
Zupa krem z pora z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny jest aksamitna, delikatna i pyszna. To danie sycące i rozgrzewające w chłodne dni, a przy tym proste w przygotowaniu. Wystarczy ugotować warzywa z liściem laurowym i zielem angielskim, zmiksować i zabielić mlekiem. Pożywna zupa porowa krem świetnie smakuje doprawiona gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pokazujemy krok po kroku, jak ją zrobić.
por 3 szt.
seler 100 g
marchewka 100 g
pietruszka 200 g
ziemniaki 400 g
czosnek 4 ząbki
oliwa z oliwek 30 ml
masło klarowane 30 g
woda 750 ml
mleko 80 ml
sok z cytryny 30 ml
ziele angielskie 3 szt.
liść laurowy 2 szt.
sól 5 g
pieprz 3 g
cukier 3 g
gałka muszkatołowa 3 g
Przygotowanie warzyw: wyjmujemy czosnek z łupinek i przeciskamy go przez praskę. Obieramy seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kroimy je w kostkę. Ucinamy liście i korzeń pora. Zdejmujemy z niego wierzchnią warstwę, pod którą mogą kryć się ziarenka piasku. Dokładnie go myjemy pod bieżącą wodą, po czym osuszamy i kroimy w plasterki.
Magdalena Litwiniuk
Smażenie: ustawiamy duży garnek na palniku. Wlewamy do niego oliwę. Wkładamy także masło klarowane, które nie tylko doda warzywom smaku, ale także sprawi, że tłuszcz nie będzie się przypalał (oliwa ma niższą temperaturę dymienia). Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Czekamy, aż uwolnią aromat. Smażymy czosnek i por (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji) przez około 5 minut, po czym dodajemy pozostałe warzywa.
Magdalena Litwiniuk
Gotowanie: wlewamy do garnka wodę lub bulion warzywny. Nakładamy przykrywkę. Gotujemy zupę przez około 20 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcemy przygotować danie w błyskawicznym tempie, możemy pokroić je w mniejszą kostkę. Skrócimy w ten sposób czas potrzebny na obróbkę termiczną.
Magdalena Litwiniuk
Doprawianie: wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie z zupy. Wsypujemy sól, czarny pieprz, cukier i gałkę muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Wlewamy sok z cytryny. Kwaskowy element uwydatni smak potrawy i zbalansuje słodycz warzyw korzeniowych. Zupa porowa krem zyska też na dodatku takich przypraw jak kurkuma, zioła prowansalskie, kolendra, czosnek niedźwiedzi lub curry.
Magdalena Litwiniuk
Miksowanie: blendujemy zupę na jednolity krem (za pomocą ręcznego urządzenia typu żyrafa lub w kielichu). Dolewamy mleko. Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej kremowa w smaku, dodajmy serek topiony lub słodką śmietankę. Gdyby okazało się, że zmiksowana zupa z pora jest zbyt gęsta, możemy dolać więcej mleka lub bulionu.
Magdalena Litwiniuk
Podanie: rozlewamy krem do miseczek lub głębokich talerzy. Dekorujemy plasterkami pora. Świetny dodatek do potrawy stanowią rumiane grzanki z chleba tostowego lub groszek ptysiowy. Alternatywnie warto serwować ją z chlebowymi paluszkami grissini lub bruschettą. Aksamitna zupa krem z pora i ziemniaków może zostać skropiona tuż przed podaniem aromatyczną oliwą.
Magdalena Litwiniuk
Porady
- Do pora podsmażonego z liściem laurowy i zielem angielskim możemy dolać białe wino i je odparować. Zostawi posmak, który uszlachetni zupę.
- Jeśli okaże się, że zupa krem z pora jest przesolona, wystarczy, że dodamy do niej obrany ziemniak lub woreczek ryżu i ponownie podgotujemy. Warzywo lub ziarna wchłoną część soli.
- Żeby powstała wegańska zupa krem z porów, zastąpmy element nabiałowy napojem roślinnym, na przykład mlekiem ryżowym. Nie zapomnijmy wyłączyć ze składników także masło klarowane. Możemy zamienić je na dowolny olej, na przykład rzepakowy lub z orzeszków ziemnych.
- Zupę można odgrzać na drugi dzień i urozmaicić innymi dodatkami, na przykład oliwą truflową. Potrawa zachowa świeżość przez około 3 dni.
Zupę z porów wykonuje się w kilku wersjach i są różne szkoły przygotowania tego dania. Może być klasyczna – rzadsza, z kawałkami warzyw, lub w formie kremu. Ta druga opcja lepiej sprawdza się jesienią i zimą, kiedy potrzebujemy rozgrzewającego, pożywnego posiłku. Poza tym można przyrządzić także takie wersje jak:
Żeby uzupełnić zupę krem z porów, warto przygotować różne dodatki. Idealnie sprawdzi się pieczywo – świeże lub w formie chrupiących grzanek. Polecamy przyrządzenie na przykład bagietki czosnkowej z masłem oliwkowym lub crostini z serem feta i suszonymi pomidorami. Z czym jeszcze można podać kremową zupę porową? Oto kilka opcji: