Dania z superfood

3 kolekcji przepisów

138 przepisów

Termin superfood jest stosunkowo nowy. Stosujemy go na określenie składników, które mają niezwykle dużo wartości odżywczych - są po prostu super jedzeniem! Można oczywiście powiedzieć, że takie produkty jak owoce i warzywa czy orzechy od wieków są uznawane za wyjątkowo wartościowe - to prawda, zdecydowanie powinniśmy uwzględniać je w diecie. Są jednak takie składniki, których nie doceniamy lub nawet nie pomyślelibyśmy, że mogą być superfood. Do superfood zalicza się m.in. popularne jagody goji, czarnuszkę czy surowe kakao. Superfood to również pszczeli pyłek kwiatowy czy miód. Spirulina i algi morskie, komosa, czyli quinoa lub jagody acai to kolejne wspaniałe produkty. Jak jeść superfood? Dodawajmy je do różnych potraw - sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Nasionami możemy posypywać sałatki, owoce dodawać do koktajli i owsianek.

Dania z superfood

Polskie superfood - zdrowe i pyszne

Nie jest tak, że superfood to tylko produkty egzotyczne, sprowadzane z dalekich krajów. Na wyciągnięcie ręki mamy mnóstwo świetnych superfood. Wystarczy wspomnieć o najprostszych - natka pietruszki, cebula i czosnek zawierają cenne witaminy i powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Superfood są też kasze. Każda z nich jest dla nas dobra, warto przekonać się np. do kaszy jaglanej - podajmy ją klasycznie z gulaszem lub przygotujmy sycącą słodką jaglankę czy jaglane babeczki.

Polski superfood to także pokrzywa, która zawiera dużo witaminy C, dobrze wpływa na odporność i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Kolejnym polskim superfood jest biała morwa. Te niepozorne owoce skutecznie regulują poziom cukru we krwi i są po prostu smaczne. Używamy ich do deserów lub porannej owsianki. Siemię lniane, które przyspiesza trawienie możemy z kolei dodać do sałatek lub przyrządzić lniany kleik. Nie możemy zapomnieć również o kiszonkach - to naturalne probiotyki!

Artykuły powiązane

naturalnie-slider
25.11.2019

Agnieszka Cegielska: Natura daje siłę

Uwierzycie, że pani z telewizji potrafi ściągać sok z brzozy? I że jest konsultantką ajurwedy – starożytnego systemu medycyny rodem z Indii? A jednak! W magazynie "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej o początkach swojej miłości do natury i o tym, jak się żyje z nią w bliskości.

Superfood
08.07.2019

Dietetyk poleca 5 superfood, na które warto zwrócić uwagę

Superfood to wyjątkowe produkty, które warto włączyć do jadłospisu. Nie powinny kojarzyć się jedynie z dietą odchudzającą. Dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, opowiedziała nam o zaletach pięciu wybranych składników. Jakich składników dostarcza miechunka? Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia? I czym jest lacuma? O tym w cyklu "Smak".

wsciekly-kucharz
20.09.2018

"Wściekły kucharz" ma głos - Anthony Warner ostro o dietach i superfood

Anthony Warner to jedna z osobowości świata kuchni, obok której trudno przejść obojętnie. Brytyjski kucharz z ponad 20-letnim doświadczeniem i bloger kulinarny w jednej osobie bez ogródek rozprawia się z absurdami spożywczymi, wytykając mity, pułapki żywieniowe i modne, ale nieprawdziwe diety i superfood. W cyklu "Człowiek od kuchni" przyglądamy się jego postulatom i najnowszej książce "Wściekły Kucharz".

Katarzyna Błażejewska
06.07.2018

"Superkoktajle dla zdrowia i urody". Katarzyna Błażejewska-Stuhr i jej koktajle z superfoods

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, promuje sezonowość i komponowanie zdrowych posiłków w odpowiednich proporcjach. Ekspertka poleca m.in. szybkie i wartościowe koktajle oraz smoothie. W swojej najnowszej książce "Superkoktajle dla zdrowia i urody" podpowiada 70 sprawdzonych przepisów. Przyglądamy im się bliżej.

Moringa
25.06.2018

Moringa - drzewo i liście. Zaproś nowe superfood do kuchni

Moringa, inaczej „cudowne drzewo”, to kolejne superfood, które zachwyca właściwościami prozdrowotnymi. Moringa w polskich sklepach dostępna jest w postaci suszu oraz proszku. Wyjaśniamy, jak wpływa na nasz organizm i jak użyć jej w kuchni.

Superfoods, czyli jedzenie do zadań specjalnych
03.04.2018

Polskie superfood - znasz je wszystkie?

Zachwycamy się jagodami goi i nasionami chia, podczas gdy nasze rodzime superfoods mają tyle samo lub więcej cennych składników. Jarmuż, kasza jaglana czy morwa to polscy bohaterowie stołu!

recenzja_ksiazki_laveganista_g
19.08.2016

RECENZJA: Książka La Veganista. Superfood

La Veganista to książka o wegańskiej kuchni bogatej w superfoods. Zdrowe i proste przepisy są uniwersalne - każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Fotolia_61411253_940x705
11.04.2016

Pszczeli pyłek kwiatowy - cenne źródło białka, zaliczane do superfood

Pszczeli pyłek kwiatowy czyli pyłek kwiatowy zmieszany z nektarem. Obnóża są cennym źródłem białka, uznawane za superfood.

superfoods_glowne
10.12.2015

Superfood - 10 najlepszych produktów

Superfood to żywność o wielu właściwościach odżywczych. Wybraliśmy 10 najlepszych, które warto włączyć do swojej diety