Dania z superfood

4 kolekcji przepisów

150 przepisów

Termin superfood jest stosunkowo nowy. Stosujemy go na określenie składników, które mają niezwykle dużo wartości odżywczych - są po prostu super jedzeniem! Można oczywiście powiedzieć, że takie produkty jak owoce i warzywa czy orzechy od wieków są uznawane za wyjątkowo wartościowe - to prawda, zdecydowanie powinniśmy uwzględniać je w diecie. Są jednak takie składniki, których nie doceniamy lub nawet nie pomyślelibyśmy, że mogą być superfood. Do superfood zalicza się m.in. popularne jagody goji, czarnuszkę czy surowe kakao. Superfood to również pszczeli pyłek kwiatowy czy miód. Spirulina i algi morskie, komosa, czyli quinoa lub jagody acai to kolejne wspaniałe produkty. Jak jeść superfood? Dodawajmy je do różnych potraw - sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Nasionami możemy posypywać sałatki, owoce dodawać do koktajli i owsianek.

Dania z superfood

Polskie superfood - zdrowe i pyszne

Nie jest tak, że superfood to tylko produkty egzotyczne, sprowadzane z dalekich krajów. Na wyciągnięcie ręki mamy mnóstwo świetnych superfood. Wystarczy wspomnieć o najprostszych - natka pietruszki, cebula i czosnek zawierają cenne witaminy i powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Superfood są też kasze. Każda z nich jest dla nas dobra, warto przekonać się np. do kaszy jaglanej - podajmy ją klasycznie z gulaszem lub przygotujmy sycącą słodką jaglankę czy jaglane babeczki.

Polski superfood to także pokrzywa, która zawiera dużo witaminy C, dobrze wpływa na odporność i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Kolejnym polskim superfood jest biała morwa. Te niepozorne owoce skutecznie regulują poziom cukru we krwi i są po prostu smaczne. Używamy ich do deserów lub porannej owsianki. Siemię lniane, które przyspiesza trawienie możemy z kolei dodać do sałatek lub przyrządzić lniany kleik. Nie możemy zapomnieć również o kiszonkach - to naturalne probiotyki!

Artykuły powiązane

produkty-na-wzmocnienie-odpornosci
06.11.2020

Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.

Młody jęczmnień - uzupełnienie wegańskiej diety
25.05.2020

Młody jęczmień – uzupełnienie wegańskiej diety

Młody jęczmień to idealne uzupełnienie wegańskiej diety. Dzięki dodawaniu proszku z jęczmienia do wegańskich i wegetariańskich potraw uzupełniamy ważne składniki pokarmowe. Młody jęczmień to składnik pozwalający zachować zdrowie i urodę na dłużej. Podpowiadamy, jakie właściwości ma młody jęczmień i z czym go łączyć.

Woda z brzozy
01.05.2020

Woda z brzozy - zdrowy sposób na nawodnienie

Woda z brzozy, inaczej sok z brzozy, to jeden z naturalnych produktów, który nie tylko jest smaczny, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne. I udowadnia to Agnieszka Cegielska, autorska książki "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie". Podpowiada przepis na orzeźwiający i wartościowy napój - woda z brzozy z limonką i rozmarynem stanie się jedną z Waszych ulubionych propozycji nie tylko na lato.

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.

naturalnie-slider
25.11.2019

Agnieszka Cegielska: Natura daje siłę

Uwierzycie, że pani z telewizji potrafi ściągać sok z brzozy? I że jest konsultantką ajurwedy – starożytnego systemu medycyny rodem z Indii? A jednak! W magazynie "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej o początkach swojej miłości do natury i o tym, jak się żyje z nią w bliskości.

Superfood
08.07.2019

Dietetyk poleca 5 superfood, na które warto zwrócić uwagę

Superfood to wyjątkowe produkty, które warto włączyć do jadłospisu. Nie powinny kojarzyć się jedynie z dietą odchudzającą. Dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, opowiedziała nam o zaletach pięciu wybranych składników. Jakich składników dostarcza miechunka? Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia? I czym jest lacuma? O tym w cyklu "Smak".

wsciekly-kucharz
20.09.2018

"Wściekły kucharz" ma głos - Anthony Warner ostro o dietach i superfood

Anthony Warner to jedna z osobowości świata kuchni, obok której trudno przejść obojętnie. Brytyjski kucharz z ponad 20-letnim doświadczeniem i bloger kulinarny w jednej osobie bez ogródek rozprawia się z absurdami spożywczymi, wytykając mity, pułapki żywieniowe i modne, ale nieprawdziwe diety i superfood. W cyklu "Człowiek od kuchni" przyglądamy się jego postulatom i najnowszej książce "Wściekły Kucharz".

Katarzyna Błażejewska
06.07.2018

"Superkoktajle dla zdrowia i urody". Katarzyna Błażejewska-Stuhr i jej koktajle z superfoods

Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk, promuje sezonowość i komponowanie zdrowych posiłków w odpowiednich proporcjach. Ekspertka poleca m.in. szybkie i wartościowe koktajle oraz smoothie. W swojej najnowszej książce "Superkoktajle dla zdrowia i urody" podpowiada 70 sprawdzonych przepisów. Przyglądamy im się bliżej.

Moringa
25.06.2018

Moringa - drzewo i liście. Zaproś nowe superfood do kuchni

Moringa, inaczej „cudowne drzewo”, to kolejne superfood, które zachwyca właściwościami prozdrowotnymi. Moringa w polskich sklepach dostępna jest w postaci suszu oraz proszku. Wyjaśniamy, jak wpływa na nasz organizm i jak użyć jej w kuchni.

Superfoods, czyli jedzenie do zadań specjalnych
03.04.2018

Polskie superfood - znasz je wszystkie?

Zachwycamy się jagodami goi i nasionami chia, podczas gdy nasze rodzime superfoods mają tyle samo lub więcej cennych składników. Jarmuż, kasza jaglana czy morwa to polscy bohaterowie stołu!