Dania z superfood

6 kolekcji przepisów

111 przepisów

superfood

Termin superfood jest stosunkowo nowy. Stosujemy go na określenie składników, które mają niezwykle dużo wartości odżywczych - są po prostu super jedzeniem! Można oczywiście powiedzieć, że takie produkty jak owoce i warzywa czy orzechy od wieków są uznawane za wyjątkowo wartościowe - to prawda, zdecydowanie powinniśmy uwzględniać je w diecie. Są jednak takie składniki, których nie doceniamy lub nawet nie pomyślelibyśmy, że mogą być superfood. Do superfood zalicza się m.in. popularne jagody goji, czarnuszkę czy surowe kakao. Superfood to również pszczeli pyłek kwiatowy czy miód. Spirulina i algi morskie, komosa, czyli quinoa lub jagody acai to kolejne wspaniałe produkty. Jak jeść superfood? Dodawajmy je do różnych potraw - sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Nasionami możemy posypywać sałatki, owoce dodawać do koktajli i owsianek.

Polskie superfood - zdrowe i pyszne

Nie jest tak, że superfood to tylko produkty egzotyczne, sprowadzane z dalekich krajów. Na wyciągnięcie ręki mamy mnóstwo świetnych superfood. Wystarczy wspomnieć o najprostszych - natka pietruszki, cebula i czosnek zawierają cenne witaminy i powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Superfood są też kasze. Każda z nich jest dla nas dobra, warto przekonać się np. do kaszy jaglanej - podajmy ją klasycznie z gulaszem lub przygotujmy sycącą słodką jaglankę czy jaglane babeczki.

Polski superfood to także pokrzywa, która zawiera dużo witaminy C, dobrze wpływa na odporność i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Kolejnym polskim superfood jest biała morwa. Te niepozorne owoce skutecznie regulują poziom cukru we krwi i są po prostu smaczne. Używamy ich do deserów lub porannej owsianki. Siemię lniane, które przyspiesza trawienie możemy z kolei dodać do sałatek lub przyrządzić lniany kleik. Nie możemy zapomnieć również o kiszonkach - to naturalne probiotyki!