Jarmuż na patelni po chińsku

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Jarmuż na patelni po chińsku to oryginalna propozycja na dodatek do obiadu. Odnajdziemy w nim nutę brokuła, kapusty i szpinaku. Ale jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także właściwości, bo jest pełen białka, błonnika i witamin. Przygotowanie zajmie nam jedynie 15 minut i jest niezwykle łatwe. Dobrze sprawdza się też jako dopełnienie potraw w azjatyckim stylu. Podpowiadamy, jak przyrządzić jarmuż na patelni po chińsku.

Składniki:

  • jarmuż  200 g

  • czosnek  1 ząbek

  • olej  15 ml

  • sos sojowy  15 ml

  • sos ostrygowy  15 ml

Jarmuż na patelni po chińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Jarmuż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub używamy w tym celu suszarki do sałaty. Potrzebujemy też 100 ml wrzącej wody.

  • Krok 2:

    W dużym woku lub na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy czosnek i smażymy przez kilka sekund. Wrzucamy jarmuż, mieszamy tak, żeby pokrył się olejem aromatyzowanym czosnkiem.

  • Krok 3:

    Zalewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 7 minut, aż jarmuż będzie miękki i straci swoją sprężystość.

  • Krok 4:

    Dolewamy sos sojowy i ostrygowy, mieszamy i wyłączamy. Jarmuż na patelni po chińsku podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chinese-style-kale

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne