www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Jarmuż na patelni po chińsku to oryginalna propozycja na dodatek do obiadu. Odnajdziemy w nim nutę brokuła, kapusty i szpinaku. Ale jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także właściwości, bo jest pełen białka, błonnika i witamin. Przygotowanie zajmie nam jedynie 15 minut i jest niezwykle łatwe. Dobrze sprawdza się też jako dopełnienie potraw w azjatyckim stylu. Podpowiadamy, jak przyrządzić jarmuż na patelni po chińsku.
jarmuż 200 g
czosnek 1 ząbek
olej 15 ml
sos sojowy 15 ml
sos ostrygowy 15 ml
Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Jarmuż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub używamy w tym celu suszarki do sałaty. Potrzebujemy też 100 ml wrzącej wody.
W dużym woku lub na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy czosnek i smażymy przez kilka sekund. Wrzucamy jarmuż, mieszamy tak, żeby pokrył się olejem aromatyzowanym czosnkiem.
Zalewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 7 minut, aż jarmuż będzie miękki i straci swoją sprężystość.
Dolewamy sos sojowy i ostrygowy, mieszamy i wyłączamy. Jarmuż na patelni po chińsku podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chinese-style-kale