Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.
Zdjęcia i stylizacja: Miód Malina Studio
(średnia 4.48 z 187 głosów)
Gotujemy 2 ziemniaki i 2 marchewki, a także 2 buraki, choć te można kupić gotowane w sklepach spożywczych, pakowane próżniowo. W piekarniku pieczemy kawałek dyni lub wykorzystujemy wcześniej upieczone warzywo. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i płatki migdałowe.
Na dużym płaskim półmisku rozkładamy sałatę. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Obrane 2 marchewki i twarde jabłko ścieramy na średnich oczkach, mieszamy z kapustą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Po 2 łyżki miodu i musztardy, 5–6 łyżek oleju rzepakowego, ocet jabłkowy do smaku oraz sól i pieprz do smaku ucieramy na sos i mieszamy z pokrojonymi warzywami, rozkładamy na mieszance sałat.
Ugotowane (i obrane jeśli były gotowane ze skórką) ziemniaki, buraki, marchewki i upieczoną dynię kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Foremką do ciasteczek w kształcie małej gwiazdki wycinamy z nich gwiazdki. Niewykorzystane ścinki mieszamy razem i wykładamy na półmisek z sałatą i warzywami.
Kładziemy warzywne gwiazdki, skrapiamy balsamico, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Z pieczywa (najlepiej tostowego) także wycinamy gwiazdki, smażymy na chrupiąco na maśle, wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka wigilijna jest gotowa!
sałatki, sos do sałatki - zobacz inne inspiracjePorady
Taka warzywna sałatka na wigilię będzie zjawiskowo wyglądać na stole. Możemy przygotować ją wcześniej, ale na koniec polać jeszcze sosem do sałatki. Polecamy wykorzystać warzywa, które wcześniej gotujemy do innych dań - będzie to dobre wykorzystanie wszystkich produktów w kuchni. Sałatka na wigilię bez ryby, a za to pełna kolorowych warzyw, zasmakuje dzieciom i dorosłym. Najlepiej podać ją na większym talerzu lub półmisku.
Komentarze