Sałatka na Wigilię

Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 opakowania mieszanki kolorowych sałat (z przewagą czerwonej)
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • twarde jabłko
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sos: po 2 łyżki miodu i musztardy
  • 5–6 łyżek oleju rzepakowego
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 2 grube ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane buraki
  • spory kawałek upieczonego miąższu dyni
  • balsamico
  • pestki dyni i płatki migdałowe
  • grzanki: kilka kromek pieczywa tostowego
  • masło

Przygotowanie

  1. Na dużym płaskim półmisku rozkładamy sałatę. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Obrane marchewki i jabłko ścieramy na średnich oczkach, mieszamy z kapustą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  2. Z podanych składników ucieramy sos, mieszamy z pokrojonymi warzywami, rozkładamy na mieszance sałat.
  3. Ugotowane (i obrane, jeśli były gotowane ze skórką) kartofle, buraki, marchewki i upieczoną dynię kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm, foremką do ciasteczek w kształcie małej gwiazdki wycinamy z nich gwiazdki. Niewykorzystane ścinki mieszamy razem i wykładamy na półmisek z sałatą i warzywami.
  4. Kładziemy warzywne gwiazdki, skrapiamy balsamico, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i płatkami migdałowymi.
  5. Z pieczywa tostowego także wycinamy gwiazdki, smażymy na chrupiąco na maśle, wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
sałatka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy