Sałatka na Wigilię
Sałatka na Wigilię - Przepis na Sałatka na WigilięSałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.

Zdjęcia i stylizacja: Miód Malina Studio
Sałatkisos do sałatki
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 5 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 4.48 z 184 głosów)
Składniki:
- sałata strzępiasta 300 g
- czerwona kapusta 400 g
- marchewka 4 szt.
- jabłka 1 szt.
- sok z cytryny 1/2 łyżeczki
- ziemniaki 2 szt.
- buraki 2 szt.
- dynia 300 g
- pestki dyni 2 łyżki stołowe
- ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe
- płatki migdałowe 2 łyżki stołowe
- Czerstwy chleb 2 kromki
- masło 2 łyżeczki
- miód 2 łyżki stołowe
- musztarda 2 łyżki stołowe
- olej rzepakowy 5 łyżek stołowych
- ocet jabłkowy 1 łyżka stołowa
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
1.Gotujemy 2 ziemniaki i 2 marchewki, a także 2 buraki, choć te można kupić gotowane w sklepach spożywczych, pakowane próżniowo. W piekarniku pieczemy kawałek dyni lub wykorzystujemy wcześniej upieczone warzywo. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i płatki migdałowe.
2.Na dużym płaskim półmisku rozkładamy sałatę. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Obrane 2 marchewki i twarde jabłko ścieramy na średnich oczkach, mieszamy z kapustą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
3.Po 2 łyżki miodu i musztardy, 5–6 łyżek oleju rzepakowego, ocet jabłkowy do smaku oraz sól i pieprz do smaku ucieramy na sos i mieszamy z pokrojonymi warzywami, rozkładamy na mieszance sałat.
4.Ugotowane (i obrane jeśli były gotowane ze skórką) ziemniaki, buraki, marchewki i upieczoną dynię kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Foremką do ciasteczek w kształcie małej gwiazdki wycinamy z nich gwiazdki. Niewykorzystane ścinki mieszamy razem i wykładamy na półmisek z sałatą i warzywami.
- 5.Kładziemy warzywne gwiazdki, skrapiamy balsamico, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i płatkami migdałowymi. Z pieczywa (najlepiej tostowego) także wycinamy gwiazdki, smażymy na chrupiąco na maśle, wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka wigilijna jest gotowa!
Porady
Taka warzywna sałatka na wigilię będzie zjawiskowo wyglądać na stole. Możemy przygotować ją wcześniej, ale na koniec polać jeszcze sosem do sałatki. Polecamy wykorzystać warzywa, które wcześniej gotujemy do innych dań - będzie to dobre wykorzystanie wszystkich produktów w kuchni. Sałatka na wigilię bez ryby, a za to pełna kolorowych warzyw, zasmakuje dzieciom i dorosłym. Najlepiej podać ją na większym talerzu lub półmisku.
Podobne przepisy

Zupa grzybowa na wigilię to obowiązkowe danie świąteczne. Tym razem przygotowujemy ją w wersji czystej. Taką zupę podajemy samą, dlatego powinna być wyjątkowo aromatyczna. Zupa grzybowa na wigilię sprawi, że w całym domu będzie rozchodzić się wspaniały zapach grzybów. Nasz przepis nie jest skomplikowany - wypróbujcie go!
Czysta zupa grzybowa na wigilię

Grzyby na wigilię

Ryba na Wigilię

Pierniczki - idealne na Wigilię

Gołąbki z pęczakiem i grzybami - na Wigilię - mojego dziadka

Sałatka na zimę - bardzo smaczna i szybka w wykonaniu.
Bardzo szybka - sałatka na zimę

Sałatka na kolację

Pyszna sałatka na szpinakowym biszkopcie.
