Sałatka na Wigilię

Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach.

Sałatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1/2 opakowania mieszanki kolorowych sałat (z przewagą czerwonej)
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • twarde jabłko
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sos: po 2 łyżki miodu i musztardy
  • 5–6 łyżek oleju rzepakowego
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 2 grube ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane buraki
  • spory kawałek upieczonego miąższu dyni
  • balsamico
  • pestki dyni i płatki migdałowe
  • grzanki: kilka kromek pieczywa tostowego
  • masło

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na dużym płaskim półmisku rozkładamy sałatę. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy. Obrane marchewki i jabłko ścieramy na średnich oczkach
  • mieszamy z kapustą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Z podanych składników ucieramy sos
  • mieszamy z pokrojonymi warzywami
  • rozkładamy na mieszance sałat.
  • Ugotowane (i obrane
  • jeśli były gotowane ze skórką) kartofle
  • buraki
  • marchewki i upieczoną dynię kroimy w plasterki o grubości ok. 1/2 cm
  • foremką do ciasteczek w kształcie małej gwiazdki wycinamy z nich gwiazdki. Niewykorzystane ścinki mieszamy razem i wykładamy na półmisek z sałatą i warzywami.
  • Kładziemy warzywne gwiazdki
  • skrapiamy balsamico
  • posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i płatkami migdałowymi.
  • Z pieczywa tostowego także wycinamy gwiazdki
  • smażymy na chrupiąco na maśle
  • wykładamy na sałatkę tuż przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
sałatka na zimę
dodatek do obiadu

gosia1603

sałatka na zimę