Sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą

Ocena:

4.54 (160)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Szpinak doskonale komponuje się z ciecierzycą - zwłaszcza gdy zapieczemy ją z dodatkiem oleju i aromatycznych przypraw. Całą sałatkę uzupełni wędzony boczek.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mieszanki przyprawowej garam masala
  • opakowanie szpinaku baby
  • sos: główka czosnku
  • 5–6 łyżek pasty tahini
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 1–2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale nie obieramy ich
  • rozkładamy na blaszce. Boczek kroimy w słupki, kładziemy między czosnkiem.
  • Cieciorkę wsypujemy do miski, skrapiamy olejem i zasypujemy masalą, potrząsamy miską, aby ziarenka porządnie się oblepiły, przesypujemy na blachę z boczkiem i czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 30 min.
  • Zdejmujemy ząbki czosnku, po przestygnięciu wyciskamy do miseczki i ucieramy z resztą składników sosu, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Do dużej salaterki wkładamy oczyszczone z ogonków, dokładnie opłukane i osuszone liście szpinaku, mieszamy z czosnkowym sosem, na wierzch wysypujemy chrupiącą cieciorkę z boczkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka z jarmużem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne