Sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą

Szpinak doskonale komponuje się z ciecierzycą - zwłaszcza gdy zapieczemy ją z dodatkiem oleju i aromatycznych przypraw. Całą sałatkę uzupełni wędzony boczek.

Dodany przez:

Z mięsem

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mieszanki przyprawowej garam masala
  • opakowanie szpinaku baby
  • sos: główka czosnku
  • 5–6 łyżek pasty tahini
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 1–2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale nie obieramy ich; rozkładamy na blaszce. Boczek kroimy w słupki, kładziemy między czosnkiem.
  2. Cieciorkę wsypujemy do miski, skrapiamy olejem i zasypujemy masalą, potrząsamy miską, aby ziarenka porządnie się oblepiły, przesypujemy na blachę z boczkiem i czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 30 min.
  3. Zdejmujemy ząbki czosnku, po przestygnięciu wyciskamy do miseczki i ucieramy z resztą składników sosu, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  4. Do dużej salaterki wkładamy oczyszczone z ogonków, dokładnie opłukane i osuszone liście szpinaku, mieszamy z czosnkowym sosem, na wierzch wysypujemy chrupiącą cieciorkę z boczkiem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: sałatka z jarmużem

sałatka szpinak ciecierzyca dania z ciecierzycy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy