Szpinak doskonale komponuje się z ciecierzycą - zwłaszcza gdy zapieczemy ją z dodatkiem oleju i aromatycznych przypraw. Całą sałatkę uzupełni wędzony boczek.
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale nie obieramy ich
rozkładamy na blaszce. Boczek kroimy w słupki, kładziemy między czosnkiem.
Cieciorkę wsypujemy do miski, skrapiamy olejem i zasypujemy masalą, potrząsamy miską, aby ziarenka porządnie się oblepiły, przesypujemy na blachę z boczkiem i czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 30 min.
Zdejmujemy ząbki czosnku, po przestygnięciu wyciskamy do miseczki i ucieramy z resztą składników sosu, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Do dużej salaterki wkładamy oczyszczone z ogonków, dokładnie opłukane i osuszone liście szpinaku, mieszamy z czosnkowym sosem, na wierzch wysypujemy chrupiącą cieciorkę z boczkiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Komentarze