REKLAMA

Seler naciowy - właściwości i przepisy

89 przepisów

seler-iStock-min

Seler naciowy, znany ze swojej niskiej kaloryczności, darzony był w starożytnym Rzymie szacunkiem równym wawrzynowi. Jako składnik wielu diet odchudzających jest bogaty w wodę oraz błonnik. Przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie i usuwa toksyny z organizmu. Zebraliśmy przepisy z wykorzystaniem selera naciowego. 

Seler naciowy: właściwości

Naukowcy, poddając warzywo licznym badaniom, udowodnili, że jest ono bogatym źródłem niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Prozdrowotne właściwości selera naciowego warto więc wykorzystać również nie będąc na diecie odchudzającej.

Seler naciowy – witaminy i składniki mineralne. W liściach oraz łodygach selera naciowego znajduje się witamina A, duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i B12), witamina D, E oraz K. Seler obfituje również w składniki mineralne – fosfor, magnez, sód, wapń oraz w nieco mniejszych ilościach – cynk, jod, mangan, miedź i żelazo.

Seler naciowy – substancje korzystne dla zdrowia. Znany od stuleci w medycynie tradycyjnej, również obecnie uznawany jest za roślinę leczniczą. Naukowcy potwierdzili, że seler naciowy jest bogaty w substancje przeciwzapalne takie jak selinen, antyoksydacyjne glikozydy furanokumaryny i flawonoidy oraz wykazujący działanie przeciwnowotworowe limonen. Olejek aromatyczny z selera naciowego wpływa uspokajająco na centralny system nerwowy a olej z nasion selera używany jest wspomagająco w leczeniu nadciśnienia.

Seler naciowy – przeciwwskazania. Chociaż seler naciowy ma mnóstwo zalet, spożywanie go w dużych ilościach może powodować komplikacje zdrowotne szczególnie w przypadku chorób związanych z układem moczowym. Warzywo zawiera szczawiany utrudniające przyswajanie wapnia i mogące prowadzić przy nadmiernym spożyciu do kamicy nerkowej. Podobnie zbyt duże ilości selera naciowego są niewskazane w ciąży, ponieważ zawarty w nich apiol działa poronnie.

Czy seler naciowy się obiera?

Z selerem naciowym postąpić można podobnie jak z pomidorem czy ogórkiem – można go obrać, choć nie jest to konieczność. Do zup, sosów czy jako składnik dań wielowarzywnych stosuje się najczęściej seler naciowy nie obrany. Jeżeli nie odpowiada nam struktura selera a wzdłużne, nieco zdrewniałe włókna wyraźnie przeszkadzają, możemy się ich pozbyć. Obranie selera polecane jest zwłaszcza wtedy, kiedy dodajemy surowe warzywo do sałatki lub spożywamy je jako przekąskę.

Jak obrać seler naciowy, jeśli uznamy to za konieczne? Łodygę odcinamy w odległości około 1-2 cm od korzenia i chwytamy kciukiem oraz nożem, który trzymamy w ręce widoczne włókna, ciągnąc je, aż nie usuniemy ich z łodygi w całości. Możemy również użyć obieraczki i zwyczajnie obrać warzywo jak najcieniej.

Czy można mrozić seler naciowy?

Seler naciowy odznacza się dość długą trwałością, zwłaszcza w nowych lodówkach z systemami zapobiegającymi utracie wody, której seler ma w sobie dużo. Może być przechowywany w chłodziarce nawet dwa tygodnie, co jest czasem przeciętnie na tyle długim, że z powodzeniem da się go zużyć stosując do różnych potraw. Jeśli jednak wiemy, że spożytkowanie naszego selera nie będzie w tym czasie możliwe, zamroźmy go. Istnieje co prawda szkoła kulinarna zaliczająca seler naciowy do warzyw takich jak zielona sałata, ogórki czy rzodkiewka, czyli do tych, których się nie mrozi (po rozmrożeniu wyglądają na popsute i tracą smak), jednak większość znawców zaleca mrożenie selera. Rzeczywiście, po rozmrożeniu nie zachowa on chrupkości oraz pięknej zieleni świeżego warzywa, jednak doskonale nada się do zastosowania jako dodatek do zup, sosów czy innych dań poddawanych obróbce termicznej.

Po umyciu i osuszeniu, seler naciowy zamrozić można w całości (da się później po prostu odłamać jedną czy dwie łodygi, a te dodać do przygotowywanego dania w całości lub pokrojone), pokrojony na plasterki, w kostkę, czy inny dowolny kształt.

Jak jeść seler naciowy na surowo?

Surowy seler naciowy może stanowić doskonałą, niskokaloryczną przekąskę między posiłkami. Wystarczy umyć i osuszyć jego łodygi, nie trzeba ich specjalnie przygotowywać. Jeśli komuś przeszkadza nieco włóknista skórka, z powodzeniem można ją obrać a łodygi pokroić w słupki czy plastry. Surowy seler jest też wspaniałym dodatkiem do sałatek i surówek.

Seler naciowy: potrawy

Surowy seler naciowy to składnik surówek i sałatek, a także wyrafinowanych przekąsek takich jak seler z dodatkiem sera brie z krakersami. Warzywo poddane obróbce termicznej wykorzystuje się najczęściej jako aromatyczny składniki zup i sosów. Może jednak stanowić jeden z głównych elementów dania – doskonała jest zupa z ciecierzycy i selera naciowego, albo podobna, w której cieciorkę zastąpiono dynią, makaron z cielęciną i selerem czy kurczak w musztardzie z pieczonymi warzywami – papryką oraz selerem naciowym.

Seler naciowy: soki i koktajle

Seler naciowy na surowo warto spożywać w postaci soku. Warzywo zawiera bardzo dużą ilość wody, dlatego potrzeba go stosunkowo niewiele do otrzymania porcji napoju. Zwykle sok z selera przyrządza się wyciskając w sokowirówce kilka łodyg wraz z jednym jabłkiem, które zmienia nieco smak napitku.

Doskonałym sposobem na zastosowanie tego wartościowego warzywa jest również koktajl z selera naciowego – właściwości prozdrowotne zostają zachowane, ponieważ warzywo nie jest poddawane obróbce cieplnej, a jednocześnie jego wyrazisty i nie wszystkim odpowiadający smak może być w łatwy sposób zmodyfikowany przez dodanie gruszki, banana czy cytryny. Koktajl, ze względu na gęstość, może zastąpić posiłek.