Risotto z pieczarkami to wspaniały pomysł na obiad z włoskim akcentem. Przepis na risotto może wydawać się pracochłonny, ale w gruncie rzeczy to proste danie. Wymaga jednak trochę cierpliwości. Im więcej damy mu czasu tym będzie lepsze. Risotto to danie, które jest bardzo sycące, dlatego bez problemu porcja, która wydaje się niewielka starczy na kilka osób. Jak zrobić risotto, które będzie pyszne? Sprawdźcie nasz przepis na risotto z pieczarkami!
Risotto z pieczarkami / fot. iStock
(średnia 4.49 z 189 głosów)
Porady
Jak zrobić risotto? Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w dobry ryż. Jaki ryż do risotto będzie najlepszy? Polecamy arborio, który ma krótkie, zaokrąglone ziarna i dobrze wchłania płyn. Ryż na patelni możemy zalewać zwykłą wodą, ale wtedy nie będzie miał wiele smaku. Do przygotowania risotto używamy więc bulionu - może być mięsny, ale równie dobrze sprawdzi się wegetariański, zrobiony na samych warzywach. Risotto na bulionie smakuje pysznie, ponieważ ryż stopniowo wchłania smak i aromat bulionu. Risotto możemy przygotować z dowolnymi dodatkami - sprawdzą się np. szparagi, zielony groszek, pomidory czy owoce morza. Do risotto dodajemy twardy starty ser - najlepszy będzie parmezan, który doda mu smaku, a ponadto sprawi, że konsystencja risotto stanie się aksamitnie kremowa. Do przygotowania risotto można też użyć niewielkiej ilości białego wytrawnego wina. To sprawi, że nasze danie będzie jeszcze lepsze.
Risotto to typowe dani kuchni włoskiej. Przyrządza się je ze świeżych, sezonowych składników. Dla Włochów idealna konsystencja risotto to konsystencja półpłynna - po przechyleniu talerza potrawa powinna z niego spływać. Przepis na risotto zakłada więc stopniowe dodawanie płynu, który wchłaniany przez ryż jest odpowiedzialny za finalną konsystencję. Jak zrobić dobre risotto? Przede wszystkim dajmy mu czas. Risotto robi się co najmniej 20 minut - jeśli więc w restauracji dostaniemy je szybciej, będzie to znaczyło, że zostało odgrzane, a nie przygotowane na bieżąco. Risotto nie powinno być odgrzewane, ponieważ traci wtedy swoją kremowość i może stać się suche i niesmaczne. Perfekcyjne risotto jest bardzo sycące, wystarczy niewielka porcja, żeby się nim najeść.
Komentarze