Risotto z pieczarkami

Pomysł na obiad z włoskim akcentem

risotto

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)

Składniki:

  • 200g ryżu (najlepiej arborio)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 50g tartego sera (najlepiej parmezan albo inny twardy, zółty ser)
  • 1l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Na rozgrzaną oliwę wsypać ryż i smażyć mieszając ok 5 min.
  • 2. Dodać rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz seler i smażyć ok 5 min.
  • 3. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej dokładnie wymyć) i podgrzewac mieszajac ok 10 min
  • 4. Wlać 0,5l bulionu i wymieszać całość. Kolejne porcje bulionu wlewać w miarę potrzeby, tak aby ryż zmiękł i wchonął całość wody. Całość dość często mieszać, aby potrawa nie przywarła do patelni.
  • 5. Dodać sól, pipeprz i oregano oraz popsypać serem na wierzchu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy