Risotto alla milanese

Ocena:

4.55 (183)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Danie zupełnie wyjątkowe przez swój złocisty kolor - risotto alla milanese

Składniki:

  • ryż do risotto  350 g

  • masło  100 g

  • bulion wołowy  1.2 l

  • parmezan  30 g

  • cebula  1 szt.

  • sól  6 g

  • białe wytrawne wino  150 ml

  • szafran  0.5 łyżeczki

Risotto alla milanese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bulion: doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szafran. Mieszamy i odstawiamy. 

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją i siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją, aż zmięknie i się zeszkli.

  • Krok 3:

    Ryż: wsypujemy na patelnię. Smażymy, aż stanie się biały, a potem szklisty. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Gotujemy mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aż cały płyn się wchłonie i alkohol odparuje.

  • Krok 4:

    Gotowanie: małymi porcjami dolewamy ciepły bulion z szafranem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, a gdy ryż wchłonie cały płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu. Gotowy ryż powinien być miękki, kremowy i błyszczący, ale wciąż stawiać lekki opór zębom. Jeśli będzie zbyt twardy, możemy dodać więcej bulionu.

  • Krok 5:

    Risotto: zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy z pozostałym masłem oraz startym serem. Doprawiamy solą. Przykrywamy i pozwalamy mu odpocząć przez minutę lub dwie przed podaniem.

Porady

Do zup, sosów i kremów dodajemy szczyptę nitek szafranu podgrzanych w temp. 40–50°C i roztartych w moździerzu.
Zobacz też: Risotto z groszkiem, szparagami, bobem, rukolą i kurczakiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne