Risotto alla milanese

Danie zupełnie wyjątkowe przez swój złocisty kolor - risotto alla milanese

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

bulion risotto

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/5 l bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki pręcików szafranu
  • 8 łyżek masła
  • średnia cebula
  • 35 dag ryżu do risotto (np. carnaroli, arborio)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki drobno startego sera grana padano lub parmezanu
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • duszenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Risotto alla milanese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bulion doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego dodajemy szafran, mieszamy i odstawiamy. N a patelnię wkładamy połowę masła, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy, aż cebula zmięknie i się zeszkli.
  • Wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się biały, a potem szklisty. Zwiększamy ogień pod patelnią i wlewamy wino. Gotujemy mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aż cały płyn się wchłonie i alkohol odparuje. Małymi porcjami dolewamy ciepły bulion z szafranem.
  • Gotujemy na małym ogniu, mieszając, a gdy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu. Po dodaniu całego płynu ryż powinien być miękki, kremowy i błyszczący, ale wciąż stawiać lekki opór zębom. Jeśli będzie zbyt twardy, możemy dodać kolejną porcję bulionu.
  • Risotto zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy z pozostałym masłem oraz startym serem. W razie potrzeby można doprawić odrobiną soli. Przykrywamy pokrywką i pozwalamy mu odpocząć przez minutę lub dwie przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Do zup, sosów i kremów dodajemy szczyptę nitek szafranu podgrzanych w temp. 40–50°C i roztartych w moździerzu.
Zobacz też: Risotto z groszkiem, szparagami, bobem, rukolą i kurczakiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: