Risotto z porem w formie roladek

Risotto, czyli aksamitny ryż z dodatkami można podać w ciekawej formie. Na przykład jako pyszne roladki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne roladki risotto

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pory
  • 2 łyżki masła
  • 3 i 1/2–4 szklanki dobrze słonego, intensywnego bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki ryżu na risotto
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • świeżo mielony różowy pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Risotto z porem w formie roladek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z porów odcinamy „wąsy„ oraz zielone liście. Resztę kroimy na 8–10-cm kawałki, rozcinamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy. Zachowujemy część najładniejszych wierzchnich kawałków, resztę drobno siekamy i szklimy na patelni na łyżce masła. W międzyczasie zagotowujemy bulion. Wrzucamy do niego odłożone kawałki pora, gotujemy aż będę miękkie, ale uważajmy, aby nie zaczęły się rozpadać! Ostrożnie wyławiamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
  • Na patelnię z posiekanym porem wsypujemy ryż, podsmażamy przez pół minuty, następnie wlewamy ok. 1/2 szklanki bulionu, w którym gotowały się pory, i cały czas mieszając, redukujemy płyn. Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż stanie się miękki. Po wlaniu ostatniej pół szklanki bulionu można zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką. Odkrywamy, kiedy cały płyn się wchłonie, dodajemy masło, śmietanę, parmezan, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, różowym pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Masę ryżową kładziemy, formując wałeczki, na odłożone ugoto- wane kawałki porów, zwijamy w roladki. Podajemy posypane różowym pieprzem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii, można też dodatkowo odsmażyć je na maśle. Inną opcją jest zalanie gorącym rosołem, jednak wtedy trzeba zrobić roladki tak małe, żeby zmieściły się na łyżkę i jeden kęs do ust.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: Risotto z groszkiem, szparagami, bobem, rukolą i kurczakiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: