Risotto zapiekane

Przepis na risotto zapiekane

Dania główneZapiekanki

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 191 głosów)

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • sól
  • 2 duże pory (tylko białe cześci) lub 2 peczki dymki
  • suszony rozmaryn
  • łyżka oleju
  • 2–3 szklanki sosu bolonskiego
  • 1,5 szklanki startej mozzarelli
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na risotto zapiekane
  • Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Pory lub dymki cienko szatkujemy. Ok. łyżeczki rozmarynu podsmażamy  na gorącym oleju, dorzucamy pory lub dymki i smażymy, mieszając, aż zmiękną.
  • Dokładamy sos boloński, ryz, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypujemy mozzarella. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C.
  • Risotto gotowe.
  • Smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Risotto z groszkiem, szparagami, bobem, rukolą i kurczakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy