Risotto zapiekane

Przepis na risotto zapiekane

Dodany przez:

Risotto zapiekane

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • szklanka ryżu
  • sól
  • 2 duże pory (tylko białe cześci) lub 2 peczki dymki
  • suszony rozmaryn
  • łyżka oleju
  • 2–3 szklanki sosu bolonskiego
  • 1,5 szklanki startej mozzarelli
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Przepis na risotto zapiekane
  2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Pory lub dymki cienko szatkujemy. Ok. łyżeczki rozmarynu podsmażamy  na gorącym oleju, dorzucamy pory lub dymki i smażymy, mieszając, aż zmiękną.
  3. Dokładamy sos boloński, ryz, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypujemy mozzarella. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C.
  4. Risotto gotowe.
  5. Smacznego!
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zapiekanka Risotto zapiekane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze