Risotto z gruszkami, migdałami i mascarpone

Słodka wariacja na temat risotto.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 4 niezbyt dojrzałe gruszki
  • 5 dag masła
  • 2–3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu, szczypta gałki szczypta cukru waniliowego
  • 750 ml soku jabłkowego
  • 300 ml wody
  • 20 dag ryżu typu arborio
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • 10 dag mascarpone
  • 5 dag uprażonych na złoto płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  2. Rozpuszczamy na patelni połowę masła, dodajemy cukier, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, lekko karmelizujemy.
  3. Dokładamy gruszki i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min.
  4. Do garnka wlewamy sok jabłkowy i wodę, doprowadzamy do wrzenia.
  5. W innym garnku z grubym dnem przygotowujemy risotto: rozgrzewamy drugą połowę masła, wrzucamy ryż, tymianek i liście laurowe.
  6. Zostawiamy na 3 min, aby ryż lekko się zeszklił. Solimy solidną szczyptą i mieszając ok. 20 min dolewamy – regularnie i niezbyt dużymi porcjami – gorący sok jabłkowy rozcieńczony wodą.
  7. Do gotowego, klejącego się risotto dodajemy mascarpone i bardzo delikatnie mieszamy, na koniec łącząc ze skarmelizowanymi gruszkami.
  8. Wykładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi.
  9. Do usmażonych gruszek można dodać łyżkę mocnego alkoholu typu calvados, ciemny rum, nalewkę z pigwy, i przekrzywiając lekko patelnię w stronę płomienia, podpalić ostrożnie.
  10. Doskonale w tym przepisie sprawdzają się jabłka w połączeniu z orzechami włoskimi obranymi ze skórki (połówki orzechów zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i obieramy). Mimo że jest to wersja deserowa, pasuje do niej dodatek słonego sera dla złamania smaku – może to być świeżo starty na pył parmezan lub krążek koziego sera pleśniowego, podpieczony na złoto i wyłożony na szczycie talerza.
  11. Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016
mascarpone gruszki migdały risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy