Risotto z gruszkami, migdałami i mascarpone

Słodka wariacja na temat risotto.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne risotto

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 199 głosów)

Składniki:

  • 4 niezbyt dojrzałe gruszki
  • 5 dag masła
  • 2–3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu, szczypta gałki szczypta cukru waniliowego
  • 750 ml soku jabłkowego
  • 300 ml wody
  • 20 dag ryżu typu arborio
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • 10 dag mascarpone
  • 5 dag uprażonych na złoto płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Risotto z gruszkami, migdałami i mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • Rozpuszczamy na patelni połowę masła, dodajemy cukier, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, lekko karmelizujemy.
  • Dokładamy gruszki i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min.
  • Do garnka wlewamy sok jabłkowy i wodę, doprowadzamy do wrzenia.
  • W innym garnku z grubym dnem przygotowujemy risotto: rozgrzewamy drugą połowę masła, wrzucamy ryż, tymianek i liście laurowe.
  • Zostawiamy na 3 min, aby ryż lekko się zeszklił. Solimy solidną szczyptą i mieszając ok. 20 min dolewamy – regularnie i niezbyt dużymi porcjami – gorący sok jabłkowy rozcieńczony wodą.
  • Do gotowego, klejącego się risotto dodajemy mascarpone i bardzo delikatnie mieszamy, na koniec łącząc ze skarmelizowanymi gruszkami.
  • Wykładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Do usmażonych gruszek można dodać łyżkę mocnego alkoholu typu calvados, ciemny rum, nalewkę z pigwy, i przekrzywiając lekko patelnię w stronę płomienia, podpalić ostrożnie.
  • Doskonale w tym przepisie sprawdzają się jabłka w połączeniu z orzechami włoskimi obranymi ze skórki (połówki orzechów zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i obieramy). Mimo że jest to wersja deserowa, pasuje do niej dodatek słonego sera dla złamania smaku – może to być świeżo starty na pył parmezan lub krążek koziego sera pleśniowego, podpieczony na złoto i wyłożony na szczycie talerza.
  • Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016

Porady

Zobacz też: śniadaniowe ciasto z oliwą i gruszkami


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy