Risotto z gruszkami, migdałami i mascarpone

Ocena:

4.53 (199)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Słodka wariacja na temat risotto.

Składniki:

  • ryż do risotto  200 g

  • płatki migdałowe  50 g

  • masło  50 g

  • mascarpone  100 g

  • gruszki  4 szt.

  • woda  300 ml

  • sól  3 g

  • cynamon  3 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • cukier  30 g

  • tymianek  1 łyżeczka

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • cukier waniliowy  3 g

  • sok jabłkowy  750 ml

Risotto z gruszkami, migdałami i mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gruszki: obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Rozpuszczamy na patelni połowę masła. Dodajemy cukier, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, lekko karmelizujemy. Dokładamy gruszki i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min.

  • Krok 2:

    Sok jabłkowy: wlewamy do garnka razem z wodą. Doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 3:

    Risotto: w oddzielnym garnku rozgrzewamy drugą połowę masła. Wrzucamy ryż, tymianek i liście laurowe. Zostawiamy na 3 min, aby ryż lekko się zeszklił. Solimy solidną szczyptą i mieszając ok. 20 min dolewamy – regularnie i niezbyt dużymi porcjami – gorący sok jabłkowy rozcieńczony wodą.

  • Krok 4:

    Podanie: do gotowego risotto dodajemy mascarpone i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec łączymy ze skarmelizowanymi gruszkami. Wykładamy na talerze, posypujemy uprażonymi na złoto płatkami migdałowymi.

Porady

Do usmażonych gruszek można dodać łyżkę mocnego alkoholu typu calvados, ciemny rum, nalewkę z pigwy, i przekrzywiając lekko patelnię w stronę płomienia, podpalić ostrożnie.

Doskonale w tym przepisie sprawdzają się jabłka w połączeniu z orzechami włoskimi obranymi ze skórki (połówki orzechów zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i obieramy).

Mimo że jest to wersja deserowa, pasuje do niej dodatek słonego sera dla złamania smaku – może to być świeżo starty na pył parmezan lub krążek koziego sera pleśniowego, podpieczony na złoto i wyłożony na szczycie talerza.

Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016 

Zobacz też: śniadaniowe ciasto z oliwą i gruszkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne