Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto, czyli jedno z wielu bardzo prostych dań, a tak pysznych!

Dodany przez:

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 100 g ryżu arborio
  • 100 g gorgonzoli
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • rukola

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy (same kapelusze) i kroimy na 4 części, jeśli mamy malutkie pieczarki, możemy kapelusz zostawić w całości.
  2. Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i smażymy, aż całkiem odparujemy wodę.
  3. Ryż postanowiłam przygotować tak, jak zalecano na jego opakowaniu.
  4. W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego ryż, mieszamy do czasu, aż ryż zacznie się robić przezroczysty.
  5. Wtedy włączamy ogień i dolewamy pierwszą porcję bulionu, ok. 100 ml. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Wtedy dodajemy kolejną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu, chyba że zauważymy iż ryż już nie pochłania wody.
  6. Do ryżu dodajemy kurczaka, pieczarki, rozdrobniony ser, mieszamy aż się rozpuści i doprawiamy.
  7. Talerz posypujemy rukolą i układamy na nim nasze risotto.
  8. Smacznego!
kurczak obiad pieczarki gorgonzola risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy