REKLAMA

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem to proste i pyszne danie inspirowane kuchnią włoską. Risotto z pieczarkami i kurczakiem to rodzaj jedzenia na pocieszenie. Kremowa konsystencja, delikatne w smaku pieczarki i soczyste kawałki kurczaka sprawiają, że chętnie sięgniecie po dokładkę. Przepis na danie z ryżem, drobiem i pieczarkami można przygotowywać z dodatkiem białego wina lub samego bulionu. Jeżeli nie przepadacie za smakiem kurczaka to z powodzeniem można przyrządzić risotto z indykiem i pieczarkami. Podpowiadamy, jak zrobić risotto z kurczakiem i pieczarkami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne risotto

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Cebula kostka 1.

    Jak zrobić risotto z kurczakiem? Na początku kroimy cebulę w kostkę. Wlewamy na patelnię 15 ml oleju i przesmażamy na niej cebulę. Następnie obieramy pieczarki, myjemy je, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Pieczarki i cebulę solimy, doprawiamy czosnkiem i dodajemy ząbek czosnku. 

  • Pieczarki krojenie - omlet z pieczarkami 2.

    Następnie nieco przesuwamy smażące się pieczarki na bok. Dolewamy 15 ml oleju i dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka aż do zarumienienia. W kolejnym kroku dosypujemy ryż do risotto na patelnie i dokładnie mieszamy. Podlewamy ryż powoli bulionem.  Całość mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy stopień wchłonięcia płynu.
     

  • Risotto - patelnia 3.

    Na koniec risotto z kurczakiem i pieczarkami warto posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem risotto z kurczakiem i pieczarkami posypujemy je pokrojoną natką pietruszki. 

Porady

  • Do risotto z kurczakiem i pieczarkami najlepiej jest użyć ryżu arborio lub carnaroli.
     
  • Jeśli nie posiadamy bulionu ani kostki rosołowej, możemy użyć zwykłej wody. Polecamy jednak przygotowywanie risotto na bazie bulionu, gdyż nada on naszemu daniu wyjątkowego i jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Notka redakcyjna

Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami to jedna z ciekawych wariacji tego przepisu. Dodatek warzyw sprawi, że nasze risotto nabierze pysznego smaku i wyjątkowego aromatu. Propozycji jest wiele. Jedną z nich jest pomysł na risotto z kurczakiem cukinią i papryką. Cebulę, cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy nieco do smaku solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię. Mięso smażymy do momentu aż się zarumieni. Następnie wsypujemy na patelnię ryż do risotto i dodajemy pokrojone warzywa. Całość podsmażamy kilka minut mieszając i przyprawiamy do smaku. W kolejnym kroku powoli podlewamy ryż, warzywa i kurczaka bulionem. Risotto z kurczakiem i warzywami mieszamy od czasu do czasu. Zdejmujemy patelnię z palnika, gdy ryż wchłonie odpowiednią ilość bulionu, a risotto z warzywami i kurczakiem nabierze wyśmienitej kremowej konsystencji. Serwujemy z posiekaną świeżą natką pietruszki lub startym serem np. parmezanem. Do risotto z kurczakiem i warzywami możemy również dodać inne warzywa. Dobrze sprawdzą się np. szparagi, po które warto sięgać w sezonie. Z kolei zamiast pieczarek, możemy sięgnąć również po grzyby takie jak borowiki czy kurki. Każdy przepis na risotto jest warty uwagi. W zależności od wybranych dodatków, danie to nabiera za każdym razem zupełnie innego charakteru.

Zobacz także: Przepis na risotto z owocami morza.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy