Piernik - przepis z polewą czekoladową

Myśląc klasyczny piernik, przepis jaki pierwszy przychodzi nam to głowy to piernik dojrzewający. Ale nie jest jedyny! Na ostatnią chwilę też możesz zrobić piernik - przepis w dłoń i do pieczenia!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 500 g miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 800 g mąki krupczatki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
  • polewa: kostka masła
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • kieliszek koniaku

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku i stale ucierając, dodajemy miód, przyprawę korzenną i mąkę.
  2. Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową; delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, nakładając ciasto do połowy formy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC, wstawiamy, zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy.
  4. Polewa: do rondelka wkładamy masło, wlewamy 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, dodajemy cukier i kakao; stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając, wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Wskazówki

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

piernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy