Piernik - przepis z polewą czekoladową

Myśląc klasyczny piernik, przepis jaki pierwszy przychodzi nam to głowy to piernik dojrzewający. Ale nie jest jedyny! Na ostatnią chwilę też możesz zrobić piernik - przepis w dłoń i do pieczenia!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

piernik

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 500 g miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 800 g mąki krupczatki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
  • smażonej w cukrze
  • polewa: kostka masła (200g)
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • kieliszek koniaku

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Piernik - przepis z polewą czekoladową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku i stale ucierając, dodajemy miód, przyprawę korzenną i mąkę. Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową
  • delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek, nakładając ciasto do połowy formy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC, wstawiamy, zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy. Polewa: do rondelka wkładamy masło, wlewamy 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, dodajemy cukier i kakao. Stale mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając, wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy