Piernik - przepis z polewą czekoladową

Myśląc klasyczny piernik, przepis jaki pierwszy przychodzi nam to głowy to piernik dojrzewający. Ale nie jest jedyny! Na ostatnią chwilę też możesz zrobić piernik - przepis w dłoń i do pieczenia!

piernik

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 500 g miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 800 g mąki krupczatki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
  • smażonej w cukrze
  • polewa: kostka masła
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • kieliszek koniaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło ucieramy z cukrem
  • dodając po jednym żółtku i stale ucierając
  • dodajemy miód
  • przyprawę korzenną i mąkę.
  • Pod koniec ucierania dodajemy ubitą pianę z białek
  • proszek do pieczenia
  • orzechy
  • migdały i skórkę pomarańczową; delikatnie
  • ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek
  • nakładając ciasto do połowy formy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC
  • wstawiamy
  • zmniejszamy temp. do 170ºC i pieczemy ok. 1 godz. Studzimy.
  • Polewa: do rondelka wkładamy masło
  • wlewamy 2 łyżki przegotowanej
  • zimnej wody
  • dodajemy cukier i kakao; stale mieszając
  • doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy jeszcze 5 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i stale mieszając
  • wlewamy koniak. Wystudzony piernik oblewamy polewą i odstawiamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy