Parkin to wilgotne, lepkie ciasto imbirowe przypominające tradycyjny piernik. Składnikami, których nie może zabraknąć w tym przepisie, są płatki owsiane i black treacle, czyli czarna melasa. Dzięki niej wypiek zyskuje głęboki kolor i lekko goryczkowy smak ciemnego karmelu. Długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć nawet przez 2 tygodnie. Sprawdźcie, jak zrobić parkin, czyli angielski piernik z Yorkshire.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nastawiamy na 150°C, tryb góra-dół.
Płatki owsiane: wkładamy do malaksera. Miksujemy je tylko przez chwilę, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie rozdrobnić ich na pył.
Czarna melasa: umieszczamy ją wraz z masłem, syropem złocistym (golden syrup) i cukrem w rondelku. Podgrzewamy mieszankę, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy ją, żeby przestygła.
Masa: mąkę przesiewamy do oddzielnej miski. Mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi i przyprawami. Jajka roztrzepujemy z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Łączymy wszystkie elementy ciasta, czyli suche składniki, masę jajeczną i syrop z masłem.
Parkin: przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy je przez 60 minut. Studzimy, po czym kroimy w kwadraciki.
Porady
- Melasa i płatki owsiane to dwa najważniejsze składniki angielskiego ciasta piernikowego parkin. Przepis tradycyjny wymaga użycia black treacle, czyli gęstego, słodkiego, czarnego płynu będącego mieszanką melasy trzcinowej i syropu z cukru inwertowanego. Ma goryczkowy smak, nieco podobny do lukrecji. Można go kupić w specjalistycznych sklepach z produktami kuchni świata.
- Złocisty syrop (golden syrup) to kolejny produkt charakterystyczny dla kuchni brytyjskiej. Swoją nazwę zawdzięcza bursztynowej barwie. Ma gęstą konsystencję i lekko karmelowy aromat. Jest tradycyjnym składnikiem angielskich batoników owsianych flapjacks. Możemy go zrobić w domu z cukru, wody i soku z cytryny lub kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Dobrymi zamiennikami złotego syropu są miód i syrop klonowy lub kukurydziany.
- Barwa, jaką przyjmuje tradycyjny angielski piernik, zależy od zawartości kluczowych składników. Im więcej jest w nim melasy i brązowego cukru, tym ciemniejszy się staje i zyskuje intensywny, karmelowy aromat.
- Angielskie ciasto imbirowe możemy przyrządzić także w innych formach, na przykład w prostokątnej blaszce o wymiarach 20x30 cm, tortownicy o średnicy około 22 cm lub keksówce.
- Niektóre przepisy podpowiadają, żeby dodać do ciasta nieco brandy. Składnik ten dobrze komponuje się z bożonarodzeniowymi wypiekami pełnymi przypraw korzennych i suszonych owoców. Parkin może mieć też nadzienie owocowe – z jabłek lub agrestu.
- Piernik z Yorkshire (bo właśnie w północnej części Anglii powstał ten przepis) długo zachowuje swoją strukturę. Możemy go przechowywać w szczelnym pojemniku przez co najmniej 2 tygodnie. Jedzenie świeżo upieczonego ciasta jest nawet niewskazane, bo uważa się, że dopiero kiedy dojrzeje, zyskuje pełnię smaku i aromatu.
- Wypiekiem podobnym do tego, który przedstawiamy jako piernik angielski, jest tharf cake. Jest to duży, płaski, owsiany placek zapiekany na ruszcie, czasem ze śliwkami w środku. Pochodzi z tego samego regionu, a aromat nadają mu miód i brązowy cukier lub melasa oraz przyprawy korzenne. Jeśli zainteresowały Was wypieki angielskiego pochodzenia o tak dobrze znanym nam zapachu świąt, wypróbujcie ten wariant. Polecamy również zapoznanie się z innymi, słynnymi słodkościami, takimi jak szkockie bułeczki scones, babka pound cake i bakaliowe simnel cake.
Komentarze