Passata pomidorowa - przepisy na dania

18 przepisów

Passata pomidorowa to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Potrafi uratować niejeden obiad! Co to jest passata pomidorowa? Passata to po prostu przetarte pomidory. Dobra passatapomidorowa składa się wyłącznie z pomidorów. Ma półpłynną konsystencję, dlatego łatwo użyjemy jej w rozmaitych daniach. Passata pomidorowa jest podstawowym produktem zwłaszcza w kuchni włoskiej. Najlepsza będzie zrobiona z dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych. Passata pomidorowa może być bardziej słodka lub bardziej kwaskowa, w zależności od tego, jakich pomidorów użyjemy do jej przygotowania.

Dania z passatą pomidorową

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
bigos

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

mojegotowanie

Bigos z cukinii

Passata pomidorowa a przecier pomidorowy

Passata pomidorowa często określana jest mianem przecieru pomidorowego. Czy to błąd? Nie, te dwa produkty to właściwie to samo. Czym innym będzie natomiast koncentrat pomidorowy – dużo gęstszy i bardzo intensywny w smaku – czy pulpa pomidorowa, która nie jest tak gładka jak passata i często zawiera kawałki pomidorów.

Passata pomidorowa – do czego użyć?

Passata pomidorowa może pełnić funkcję sosu – Włosi używają jej do smarowania spodu pizzy. Jeśli dodamy do niej zioła i np. oliwki może z powodzeniem być sosem do makaronu lub jego bazą. Passata pomidorowa doskonale pasuje także do zup. Zrobimy z niej zupę pomidorową lub dodamy np. do zupy gulaszowej. Uzupełni także leczo lub gulasz. Passata pomidorowa może także w zimie zastąpić pomidory np. w warzywnych koktajlach.

Passata pomidorowa – jak zrobić w domu?

Zrobienie passaty pomidorowej jest proste. Pomidory myjemy i mielemy w blenderze na gładką masę. Jeśli nie obraliśmy ich wcześniej ze skórki, możemy przetrzeć masę przez sito. Następnie zagotowujemy pomidory i gorące wlewamy do wyparzonych słoików. Możemy je dodatkowo zapasteryzować, żeby mieć pewność, że przecier się nie zepsuje. Jeśli kupujemy passatę w sklepie warto wybrać tę w słoiku lub butelce – szkło możemy później wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Passata pomidorowa dostępna jest w większości sklepów spożywczych.

Artykuły powiązane

Ketchup domowy
25.08.2020

Ketchup domowy - przepis nie tylko z pomidorów

W cyklu "Przyjemności na weekend" zachęcamy do domowych wyrobów. Nie tylko ciast czy potraw, ale także dodatków, które zazwyczaj kupujemy gotowe w sklepie. Dobrym przykładem jest ketchup - domowy będzie smakował wyjątkowo. W dodatku możemy zrobić ketchup z cukinii, ketchup paprykowy, a nawet ketchup bananowy. Sprawdźcie proste przepisy w galerii na ketchup domowy.

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

Pizza
24.08.2019

Najlepsza pizza na świecie? Pytamy specjalistkę!

Od lat tropi pizzę. Podróżując po całym świecie szuka tej idealnej, zrobionej z małej ilości składników, pysznej. A potem swoje wrażenia opisuje na blogu - dzięki niej w czasie swoich podróży będziecie trafiać już tylko do dobrych miejsc! O to, gdzie zjeść najlepszą pizzę w Polsce i na świecie zapytaliśmy Annę Dudar z bloga Pizza Girl Patrol.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Pizza domowa
02.02.2019

Pizza domowa - włoski placek na prawdziwą ucztę

Niektórzy twierdzą, że przygotowywanie pizzy w domowych warunkach nie ma sensu. Rzadko kiedy mamy bowiem wielki piec opalany drewnem czy odpowiednie umiejętności, jeśli chodzi o wyrabianie ciasta. My jednak jesteśmy zwolennikami teorii, że pizza domowa, mimo, że nie zawsze smakuje jak ta z pizzerii, jest absolutnie przepyszna! W cyklu Przyjemności na weekend, nasze sposoby na świetną pizzę.

pizza
23.03.2018

Pizza najlepszą motywacją? Naukowcy są za!

To, że wizja darmowej pizzy może motywować do działania, wiedzieliśmy od dawna z własnego doświadczenia. Okazuje się, że potwierdzają to też profesjonalne badania.