REKLAMA

Passata pomidorowa - przepisy na dania

18 przepisów

passata pomidorowa

Passata pomidorowa to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Potrafi uratować niejeden obiad! Co to jest passata pomidorowa? Passata to po prostu przetarte pomidory. Dobra passata pomidorowa składa się wyłącznie z pomidorów. Ma półpłynną konsystencję, dlatego łatwo użyjemy jej w rozmaitych daniach. Passata pomidorowa jest podstawowym produktem zwłaszcza w kuchni włoskiej. Najlepsza będzie zrobiona z dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych. Passata pomidorowa może być bardziej słodka lub bardziej kwaskowa, w zależności od tego, jakich pomidorów użyjemy do jej przygotowania.

Passata pomidorowa a przecier pomidorowy

Passata pomidorowa często określana jest mianem przecieru pomidorowego. Czy to błąd? Nie, te dwa produkty to właściwie to samo. Czym innym będzie natomiast koncentrat pomidorowy – dużo gęstszy i bardzo intensywny w smaku – czy pulpa pomidorowa, która nie jest tak gładka jak passata i często zawiera kawałki pomidorów.

Passata pomidorowa – do czego użyć?

Passata pomidorowa może pełnić funkcję sosu – Włosi używają jej do smarowania spodu pizzy. Jeśli dodamy do niej zioła i np. oliwki może z powodzeniem być sosem do makaronu lub jego bazą. Passata pomidorowa doskonale pasuje także do zup. Zrobimy z niej zupę pomidorową lub dodamy np. do zupy gulaszowej. Uzupełni także leczo lub gulasz. Passata pomidorowa może także w zimie zastąpić pomidory np. w warzywnych koktajlach.

Passata pomidorowa – jak zrobić w domu?

Zrobienie passaty pomidorowej jest proste. Pomidory myjemy i mielemy w blenderze na gładką masę. Jeśli nie obraliśmy ich wcześniej ze skórki, możemy przetrzeć masę przez sito. Następnie zagotowujemy pomidory i gorące wlewamy do wyparzonych słoików. Możemy je dodatkowo zapasteryzować, żeby mieć pewność, że przecier się nie zepsuje. Jeśli kupujemy passatę w sklepie warto wybrać tę w słoiku lub butelce – szkło możemy później wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Passata pomidorowa dostępna jest w większości sklepów spożywczych.