Krem z dyni na ostro z soczewicą

Krem z dyni na ostro to pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na jesień. Całkowicie roślinny, jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy! Nadchodzi sezon dyniowy. Kulinarnymi hitami staną się ciasta i curry, ale przede wszystkim krem z dyni! To pełne witamin warzywo sprawdzi się w wielu daniach. Najlepiej prezentuje się w towarzystwie przypraw korzennych lub pikantnych przypraw z Dalekiego Wschodu. Sprawdźcie przepis na zupę krem z dyni.

Zupy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Kroki wykonania:

  • imbir-lyzka-iStock-min1.Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Soczewicę wcześniej namoczoną przez noc w zimnej wodzie odcedzamy i również dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 40 minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir i pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 15 min bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Podajemy z kleksem śmietanki i chrupiącymi grzankami.

Porady

Zupa krem z dyni

Zupy dyniowe przygotować można zarówno z ugotowanej jak i pieczonej dyni. Ta druga wersja jest bardziej czasochłonna. Zanim zabierzemy się za przygotowanie kremu z dyni warto zaopatrzyć się w dobrej jakości blender najlepiej min. 700 W z metalową końcówką. Dobrej jakości wytrzymały sprzęt to podstawa w kuchni roślinnej. Musi poradzić sobie z większymi kawałkami warzyw orzechami, strączkami i mnóstwem innych składników. To inwestycja, która zaowocuje pysznymi potrawami: idealnie zmielonymi masłami, kremami i pastami kanapkowymi.

Krem z dyni na ostro z soczewicą można doprawić łyżką płatków drożdżowych. Zamiast śmietany kokosowej można użyć śmietany owsianej. Zupa świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z pełnoziarnistego chleba.

Zobacz też: Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

 

Notka redakcyjna

Dynia hokkaido, piżmowa, makaronowa... dostępnych odmian dyni jest mnóstwo. Do kremów najlepiej sprawdzi się hokkaido. Jej struktura po ugotowaniu jest nieco podobna do ziemniaka. Dzięki temu przygotujemy z niej idealnie kremową zupę. Jest też łatwa w obieraniu i można ją jeść ze skórką. Zaletą dyni hokkaido  jest także jej niewielki rozmiar. Zwykle ważą ok. 1 kg.

Jakie przyprawy do dyni?

Dynia pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Do ciast, ciastek czy deserów z dynią najlepiej sprawdzą się przyprawy korzenne. Wypieki pachnące cynamonem i goździkami smakują wyśmienicie! Takie dodatki nadadzą charakteru mdłej samej w sobie dyni. Do wytrawnych potraw z dynią również najlepiej jest użyć wyrazistych przypraw. Pikantne rozgrzeją i wzmocnią nasz organizm. Curry, chili czy imbir - to idealne towarzystwo dla dyni. To warzywo świetnie sprawdzi się jako składnik indyjskiego dahlu, pikantnego curry czy zupy z dodatkiem imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy