Krem z dyni na ostro z soczewicą

Krem z dyni na ostro to pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na jesień. Całkowicie roślinny, jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy!

Zupy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
    1 kg dyni hokkaido
    200 g czerwonej soczewicy
    100 ml passaty pomidorowej
    opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka kurkumy
    3 cm kawałek kłącza imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka chili
    sól

  • pieprz
    śmietanka owsiana i grzanki do podania

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nadchodzi sezon dyniowy. Kulinarnymi hitami staną się ciasta i curry

  • ale przede wszystkim krem z dyni! To pełne witamin warzywo sprawdzi się w wielu daniach. Najlepiej prezentuje się w towarzystwie przypraw korzennych lub pikantnych przypraw z Dalekiego Wschodu.

    Dynia hokkaido

    Piżmowa

  • hokkaido
  • makaronowa... dostępnych odmian dyni jest mnóstwo. Do kremów najlepiej sprawdzi się hokkaido. Jej struktura po ugotowaniu jest nieco podobna do ziemniaka. Dzięki temu przygotujemy z niej idealnie kremową zupę. Jest też łatwa w obieraniu i można ją jeść ze skórką. Zaletą dyni hokkaido  jest także jej niewielki rozmiar. Zwykle ważą ok. 1 kg.

    Jakie przyprawy do dyni?

    Dynia pasuje zarówno do dań słodkich

  • jak i wytrawnych. Do ciast
  • ciastek czy deserów z dynią najlepiej sprawdzą się przyprawy korzenne. Wypieki pachnące cynamonem i goździkami smakują wyśmienicie! Takie dodatki nadadzą charakteru mdłej
  • samej w sobie
  • dyni. Do wytrawnych potraw z dynią również najlepiej jest użyć wyrazistych przypraw. Pikantne
  • rozgrzeją i wzmocnią nasz organizm. Curry
  • chili czy imbir - to idealne towarzystwo dla dyni. To warzywo świetnie sprawdzi się jako składnik indyjskiego dahlu
  • pikantnego curry czy zupy z dodatkiem imbiru.

    Zupa krem z dyni

    Zupy dyniowe przygotować można zarówno z ugotowanej

  • jak i pieczonej dyni. Ta druga wersja jest bardziej czasochłonna. Zanim zabierzemy się za przygotowanie kremu z dyni
  • warto zaopatrzyć się w dobrej jakości blender
  • najlepiej min. 700 W z metalową końcówką. Dobrej jakości
  • wytrzymały sprzęt to podstawa w kuchni roślinnej. Musi poradzić sobie z większymi kawałkami warzyw
  • orzechami
  • strączkami i mnóstwem innych składników. To inwestycja
  • która zaowocuje pysznymi potrawami: idealnie zmielonymi masłami
  • kremami i pastami kanapkowymi.

    Wykonanie
    Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Soczewicę

  • wcześniej namoczoną przez noc w zimnej wodzie
  • odcedzamy i również dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 40 minut. Po tym czasie dodajemy passatę
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • drobno posiekany imbir i pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 15 min
  • bez przykrycia
  • aby nadmiar wody odparował. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Podajemy z kleksem śmietanki i chrupiącymi grzankami.

Porady

Zobacz też: Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy