ŻEBERKA Z PIEKARNIKA W KECZAPIE I MUSZTARDZIE…

Danie bardzo smaczne nadające się na obiad i inne okazje..

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • • Ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • • 1 łyżeczka musztardy,
  • • 3 łyżki pikantnego keczupu,
  • • 1 łyżeczka soli
  • • 1 łyżeczka pieprzu
  • • 2 ząbki czosnku
  • • 2 łyżeczki oleju do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie:
  • Kroimy żeberka na części a następnie posypujemy mięso mieszając je z:
  • - 1 łyżeczką soli
  • - łyżeczką pieprzu, 2 ząbkami czosnku
  • Pozostawiamy mięso na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do przegryzienia. Gotowe mięso umieszczamy w piekarniku na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez około20 minut, następnie je obracamy i pieczemy jeszcze przez ok.30 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy sokiem który się wytopił z żeberek .Tak opieczone mięsko smarujemy naszą musztardą z keczupem z jednej strony ( tej mięsnej)i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Gotowe.
  • Żeberka podajemy z kapustą zasmażaną lub ziemniakami. Ja podawałem z kapustą.
  • SMACZNEGO !!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy