Marynata do żeberek

Ocena:

4.51 (203)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Marynata do żeberek na bazie miodu, ketchupu i musztardy sprawia, że do tej potrawy nie potrzeba już nic więcej. Mięso myjemy, nacieramy aromatyczną mieszanką i odstawiamy do lodówki na min. 10 godz. Po tym czasie można zapiekać je w dowolny sposób – w piekarniku lub na grillu. Żeberka marynowane w miodzie podajemy z opiekanymi ziemniakami lub innym, ulubionym dodatkiem.

Składniki:

  • żeberka  900 g

  • miód  50 g

  • musztarda  20 g

  • ketchup  50 g

  • olej  40 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • papryka ostra  5 g

  • papryka wędzona  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • rozmaryn  2 g

  • majeranek  2 g

  • czosnek granulowany  5 g

Marynata do żeberek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i opcjonalnie kroimy na mniejsze porcje.

  • Krok 2:

    Marynata do żeberek: w osobnej misce mieszamy miód z musztardą, ketchupem i olejem.

  • Krok 3:

    Przyprawy: do marynaty dodajemy sól, pieprz, wszystkie rodzaje papryki, rozmaryn, majeranek i czosnek granulowany. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Nacieranie mięsa: żeberka smarujemy marynatą z każdej strony, przekładamy do zamykanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na ok. 10 godz.

  • Krok 5:

    Zamarynowane mięso: możemy usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu.

Porady

  • Marynata do żeberek powinna mieć słodko–ostry smak. Aby taki uzyskać, należy sięgnąć po jasny miód o neutralnym zapachu, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
  • Jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej pikantną potrawę, możemy dodać papryczkę chili.
  • Ketchup można przygotować samodzielnie ze świeżych pomidorów, które są najsmaczniejsze (i najtańsze) w sezonie. Do marynaty sprawdzi się także ketchup z cukinii.
  • Zioła w marynacie można pominąć lub dodać inne, np. oregano, bazylię lub tymianek.
  • Zamiast granulowanego czosnku można dodać dwa ząbki przeciśnięte przez praskę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Marynata do żeberek z colą

Żeberka marynowane w coli są jeszcze bardziej chrupiące. Zawarty w niej cukier karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury, tworząc słodką skorupkę. Taka marynata najlepiej sprawdza się do grillowanych lub pieczonych mięs. Decydując się na tę drugą opcję, należy zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową ok. 15–20 min przed końcem pieczenia.

Aby marynata do żeberek miała bardziej wyrazisty smak, można dodać do niej ok. 50 ml whisky i odrobinę octu jabłkowego.

Inne pomysły na marynatę do żeberek

Marynata do żeberek nazywana jest różnie – zalewa, bejca, zaprawa. Występuje też w różnych wariantach. Poniżej najciekawsze przykłady:

  • marynata orientalna do żeberek – przygotowujemy ją na bazie sosu sojowego z dodatkiem cukru pudru, ketchupu i oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i kilka goździków,
  • marynata do żeberek z marmoladą – w tej wersji żeberka marynujemy w piwie, dodajemy marmoladę i sok pomarańczowy, brązowy cukier, ocet winny, sól, pieprz, czosnek i starty imbir,
  • żeberka po polsku – tradycyjna, polska marynata składa się z oleju, cebuli, liści laurowych i czosnku. Składniki mieszamy ze sobą, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Żeberka marynowane – z czym podawać?

Grillowane, pieczone lub smażone żeberka w marynacie doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad. Do mięsa w słodko–ostrej glazurze pasują:

  • domowe frytki z piekarnika – które zawierają znacznie mniej tłuszczu niż klasyczne frytki smażone na głębokim tłuszczu,
  • opiekane ziemniaczki – posypane granulowanym czosnkiem i papryką,
  • sałatka wiosenna – z nowalijkami, czyli młodą sałatą, pomidorami, rzodkiewką i jajkami na twardo,
  • sos barbeque – z dodatkiem koncentratu pomidorowego, brązowego cukru, sosu sojowego i tabasco.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne