Marynata do żeberek na bazie miodu, ketchupu i musztardy sprawia, że do tej potrawy nie potrzeba już nic więcej. Mięso myjemy, nacieramy aromatyczną mieszanką i odstawiamy do lodówki na min. 10 godz. Po tym czasie można zapiekać je w dowolny sposób – w piekarniku lub na grillu. Żeberka marynowane w miodzie podajemy z opiekanymi ziemniakami lub innym, ulubionym dodatkiem.
Getty Image
(średnia 4.51 z 198 głosów)
Mięso: dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i opcjonalnie kroimy na mniejsze porcje.
Marynata do żeberek: w osobnej misce mieszamy miód z musztardą, ketchupem i olejem.
Przyprawy: do marynaty dodajemy sól, pieprz, wszystkie rodzaje papryki, rozmaryn, majeranek i czosnek granulowany. Całość dokładnie mieszamy.
Nacieranie mięsa: żeberka smarujemy marynatą z każdej strony, przekładamy do zamykanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na ok. 10 godz.
Zamarynowane mięso: możemy usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub na grillu.
Porady
- Marynata do żeberek powinna mieć słodko–ostry smak. Aby taki uzyskać, należy sięgnąć po jasny miód o neutralnym zapachu, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
- Jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej pikantną potrawę, możemy dodać papryczkę chili.
- Ketchup można przygotować samodzielnie ze świeżych pomidorów, które są najsmaczniejsze (i najtańsze) w sezonie. Do marynaty sprawdzi się także ketchup z cukinii.
- Zioła w marynacie można pominąć lub dodać inne, np. oregano, bazylię lub tymianek.
- Zamiast granulowanego czosnku można dodać dwa ząbki przeciśnięte przez praskę.
Żeberka marynowane w coli są jeszcze bardziej chrupiące. Zawarty w niej cukier karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury, tworząc słodką skorupkę. Taka marynata najlepiej sprawdza się do grillowanych lub pieczonych mięs. Decydując się na tę drugą opcję, należy zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową ok. 15–20 min przed końcem pieczenia.
Aby marynata do żeberek miała bardziej wyrazisty smak, można dodać do niej ok. 50 ml whisky i odrobinę octu jabłkowego.
Marynata do żeberek nazywana jest różnie – zalewa, bejca, zaprawa. Występuje też w różnych wariantach. Poniżej najciekawsze przykłady:
Grillowane, pieczone lub smażone żeberka w marynacie doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad. Do mięsa w słodko–ostrej glazurze pasują:
Komentarze