Placki kukurydziane to patent na prosty wegetariański posiłek, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut. Podane z jajkiem w koszulce i świeżymi liśćmi sałaty oraz polane świeżo przygotowanym dressingiem chilli pomogą dobrze rozpocząć dzień. Są lekkie, zdrowe i po prostu pyszne. Placuszki z kukurydzą smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tego dania po prostu trzeba spróbować.
Chelsie Collins
(średnia 0 z 0 głosów)
Warzywa: cukinię trzemy na tarce i pozostawiamy na chwilę w misce, po czym odciskamy sok. Dododajemy do niej kukurydzę, dymkę, paprykę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, 1 jajko, mleko i wędzoną paprykę. Mieszamy i odstawiamy.
Dressing chilli: w małej miseczce mieszamy słodki sos chilli (około 4 łyżek) z sokiem z 1 limonki.
Smażenie: na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej i nakładamy cztery porcje ciasta. Układamy je w taki sposób, aby nie stykały się krawędziami. Gdy spód się zarumieni, odwracamy placki kukurydziane i smażymy na drugiej stronie jeszcze przez 3 minuty, do zarumienienia.
Jajka w koszulkach: w dużym garnku zagotowujemy wodę. Ostrożnie wbijamy jajka na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Białka jajek w koszulkach powinny być ścięte, a żółtka płynne. Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową. Placki kukurydziane podajemy z jajkiem w koszulce ze świeżymi liśćmi sałaty i dressingiem chilli.
Kalorie: 465
Węglowodany: 44
Tłuszcz: 21
Błonnik: 5
Białko: 23
Porady
- Placuszki kukurydziane smakują znakomicie, jeśli do ciasta dodamy odrobinę płatków chilli – oczywiście w wersji dla osób lubiących pikantne smaki.
- Jeśli wolimy gładką konsystencję placków, możemy zrobić je wyłącznie z mąki kukurydzianej, pomijając ziarenka.
- Ważnym krokiem jest wyciśnięcie soku z cukinii, ciasto będzie dzięki temu gęstsze i łatwiejsze do usmażenia.
- Do surowego ciasta na placuszki kukurydziane można dodać resztki warzyw, jakie pozostają nam w lodówce, np. szczypior czy surowe liście szpinaku.
- Zamiast jajka w koszulce placki kukurydziane możemy podać również z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Komentarze