Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Ocena:

(średnia 4.51 z 171 głosów)

Składniki:

  • 7 dużych pomidorów
    1 duży ząbek czosnku
    oliwa
    sól, pieprz
    świeża bazylia
    2 czerwone papryki
    puszka obranych pomidorów
    chili
    pół łyżeczki wędzonej papryki
    bagietka i mozarella

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • W piekarniku nagrzanym do 120 stopni pieczemy pomidory przekrojone  na pół z pokrojonym czosnkiem i papryką, przyprawione solą i pieprzem, skropione oliwą. Po 2h wyciągamy i ściągamy skórkę z papryki i wykrawamy środek. Do dużego gara wrzucamy upieczone pomidory z czosnkiem, paprykę, pomidory z puszki, chili i bazylię. Przyprawiamy wędzona  papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez 1h  na wolnym ogniu. Kroimy bagietkę, nakladamy plaster mozarelli i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż ser się zacznie topić. Zupę blendujemy i serwujemy z kanapeczkami z  mozarellą.

    Przepis nadesłała Iwona Keane

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Zupa pomidorowa
Palce lizać!;)

Niunia_yea

Zupa pomidorowa