Omlet z dyni, halloumi i chilli

Omlet z dyni, halloumi i chili to świetny pomysł na rozgrzewające i sycące śniadanie. Jest przyjemnie maślany, wyrazisty, a przy tym pikantny. Papryczki chili doskonale przełamują delikatny smak sera i jajek, a dodatek świeżej mięty działa ożywczo na kubki smakowe. Ząbek czosnku użyty w daniu jest jak kropka nad i - wydobywa bowiem smak dyni, uwydatnia ją i powoduje, że nie znika wśród bogactwa innych składników. Omlet z dyni, halloumi i chili to jedna z ciekawszych propozycji na pierwszy posiłek dnia, choć doskonale sprawdzi się również na kolację. 

dodany przez: Good Food team

omlet

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
339 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Omlet z dyni, halloumi i chilli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Halloumi: ser kroimy na plastry. Następnie wlewamy na patelnię oliwę z oliwek lub olej, czekamy aż się rozgrzeje i kładziemy na nim plastry sera. Smażymy halloumi z każdej strony przez 1-2 minuty na złoty kolor. Następnie zdejmujemy ser z patelni i odkładamy na talerz.

     

  • 2.

    Dynia: obieramy dynię ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię, na której smażyło się halloumi, dolewamy olej. Rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy tam dynię i smażymy na złoty kolor, czekając aż zmięknie. Trwa to około 10 minut.  W kolejnym kroku dodajemy obrany z łusek i zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojone w plasterki papryczki chili. Dorzucamy na patelnię i trzymamy tam około 2 minut. Potem zalewamy 2 łyżkami balsamicznego octu, dokładamy halloumi na patelnię.

     

     

  • 3.

    Jajka: myjemy dokładnie jajka, rozbijamy do miseczki i albo roztrzepujemy widelcem lub też przelewamy do niewielkiego garnka i miksujemy, aby stały się puszyste. Następnie solimy je i wlewamy na patelnię, gdzie smażą się pozostałe składniki omletu. Myjemy listki mięty, kroimy drobno i wsypujemy na ścinające się jajka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy około 5 minut aż jajka na górze się zetną.

     

     

  • 4.

    Podanie: zdejmujemy omlet z patelni, kroimy na 3 części, serwujemy z sałatką i dodatkiem żytniego chleba. 

     

Kalorie: 339

Węglowodany: 3

Tłuszcz: 27

Błonnik: 1

Białko: 21

Tłuszcz nasycony: 10

Cukier: 3

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy