Omlet biszkoptowy

Ocena:

4.27 (230)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Omlet biszkoptowy jest cudownie lekki i puszysty. Doskonale sprawdza się jako słodkie śniadanie lub podwieczorek. Warto podawać go z sezonowymi owocami i cukrem pudrem. Świetnie uzupełni go także kremowy dodatek w postaci gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego. Jeśli skończyły Wam się inspiracje na dobry początek dnia, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na puszysty omlet biszkoptowy.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  15 g

  • cukier  10 g

  • masło  20 g

Omlet biszkoptowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miseczki przez gęste sitko.  

  • Krok 2:

    Masa na omlet: ubijamy białka na sztywną pianę. Wsypujemy do niej cukier. Kiedy stanie się błyszcząca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Na koniec łączymy masę z mąką pszenną za pomocą szpatułki.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy masło na patelni. Wylewamy na nią masę jajeczną. Smażymy ją na średnim ogniu przez mniej więcej 3 minuty, po czym przekręcamy omlet. Kiedy jest już rumiany z obu stron, zdejmujemy go z patelni i przekładamy na talerz.   

  • Krok 4:

    Podanie: słodki omlet biszkoptowy wykańczamy ulubionymi owocami i jogurtem lub serkiem homogenizowanym oraz oprószamy cukrem pudrem.  

Porady

  • Puszysty omlet biszkoptowy trudno jest przekręcić na drugą stronę tak, żeby się nie rozpadł. Jesteśmy przyzwyczajeni, że do przerzucania wszelkiego rodzaju placków wystarczy szeroka łopatka, ale w tym przypadku przyda się deska do krojenia lub płaski talerz. Przykrywamy jednym z tych akcesoriów patelnię, po czym szybkim ruchem odwracamy ją do góry nogami. Omlet wyląduje na desce lub talerzu. Następnie wystarczy go zsunąć z powrotem na gorącą powierzchnię. Ten patent przyda się na przykład do zrobienia obfitej w dodatki frittaty.  
  • Dlaczego omlet biszkoptowy opada? Najczęściej traci swoją puszystość, kiedy spędzi zbyt dużo czasu na patelni. Staje się wtedy płaski i suchy w środku. Zadbajmy o to, żeby od razu po usmażeniu trafił na talerz.  
  • Przepis na omlet na słodko można uzupełnić o szczyptę proszku do pieczenia. Co prawda za główny środek spulchniający dania robią po prostu jajka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę im pomóc i upewnić się, że nie opadną po usmażeniu. 
  • To słodkie danie śniadaniowe można też przyrządzić w piekarniku. W tym celu przyda się brytfanna, żeliwna patelnia lub naczynie żaroodporne. Biszkoptowy omlet pieczemy przez około 10 minut w 180°C.  
  • Puszyste ciasto będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli dodamy do niego przyprawy korzenne, takie jak wanilia lub cynamon. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać omlet biszkoptowy? 

Przepis na omlet biszkoptowy spodoba się miłośnikom ciepłych śniadań. Robi się go o wiele łatwiej i szybciej niż naleśniki, placki lub racuchy, a równie dobrze syci i zaspokaja apetyt na słodkości. Kluczem do sukcesu jest jego lekka, puszysta struktura, ale nie bez znaczenia są dodatki. Można wybrać na przykład: 

  • owoce – świetnie sprawdzą się sezonowe produkty w postaci jeżyn, porzeczek, borówek lub malin, ale można też wykorzystać owoce dostępne w sklepach przez cały rok, takie jak banany lub jabłka (można je uprażyć z cynamonem i goździkami). Dzieciom na pewno posmakuje słodki, puszysty omlet z truskawkami.        
  • bitą śmietanę – ukręconą z dodatkiem aromatycznego cukru waniliowego i przykrytą posypką z czekolady lub wiórków kokosowych. Ta nieprzyzwoicie sycąca i słodka propozycja sprawdzi się na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek. 
  • masło orzechowe – oferuje porcję białka, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych, a do tego świetnie smakuje. Puszysty omlet na słodko można też posypać pokruszonymi migdałami, pistacjami lub nerkowcami
  • syrop klonowy – można tez wykorzystać miód, syrop z agawy lub dowolny sos, na przykład karmelowy lub czekoladowy. 
  • serek homogenizowany lub mascarpone – nie tylko doskonale uzupełnią puszysty omlet biszkoptowy, ale też idą w parze z kwaskowymi owocami leśnymi.    

Omlet biszkoptowy fit 

Wymienione powyżej dodatki tworzą pyszne i sycące śniadanie, ale znacząco podbijają jego bilans kaloryczny. Warto jednak pamiętać, że omlety biszkoptowe wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Jeśli chcemy zrobić śniadanie wysokobiałkowe o niskim indeksie glikemicznym, wystarczy, że zastąpimy cukier naturalnym słodzikiem (takim jak ksylitol), a białą mąkę pszenną wymienimy na pełnoziarnistą. Osoby nietolerujące glutenu mogą wykorzystać mąkę ryżową lub owsianą. Uważajmy także na dodatki. Rolę kremowego wypełnienia z powodzeniem odegra jogurt naturalny lub serek sojowy, a nawet rozgniecione awokado. Wybierajmy owoce leśne, które zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów. Zrezygnujmy z cukrowych posypek i syropów. Fit omlet biszkoptowy z patelni najlepiej usmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne