Omlet biszkoptowy to bardzo puszyste danie, o miękkiej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako słodkie śniadanie lub podwieczorek. Omlet biszkoptowy warto podawać z sezonowymi owocami.
Omlet biszkoptowy / Fot.iStock
(średnia 4.26 z 227 głosów)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu, podsmażamy, a następnie łopatką składamy omleta w pół. Smażymy około 3 minut na małym ogniu. Po tym czasie obracamy omleta na drogą stronę i smażymy następne 3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami np.: truskawkami lub jagodami z syropem klonowym.
Porady
Zobacz też: przepis na biszkopt sabaudzki
Omlet biszkoptowy można podawać posypany cukrem pudrem, polany miodem, syropem klonowym albo karmelem. Omlet biszkoptowy świetnie smakuje z uprażonymi jabłkami lub duszonym rabarbarem. Ponadto omlety i naleśniki warto smażyć na patelni o płaskim spodzie i wykonanej z nieprzywierających materiałów.
Komentarze