Omlet biszkoptowy jest cudownie lekki i puszysty. Doskonale sprawdza się jako słodkie śniadanie lub podwieczorek. Warto podawać go z sezonowymi owocami i cukrem pudrem. Świetnie uzupełni go także kremowy dodatek w postaci gęstego jogurtu lub serka homogenizowanego. Jeśli skończyły Wam się inspiracje na dobry początek dnia, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na puszysty omlet biszkoptowy.
Adobe Stock
(średnia 4.27 z 230 głosów)
Przygotowanie: jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miseczki przez gęste sitko.
Masa na omlet: ubijamy białka na sztywną pianę. Wsypujemy do niej cukier. Kiedy stanie się błyszcząca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Na koniec łączymy masę z mąką pszenną za pomocą szpatułki.
Smażenie: rozgrzewamy masło na patelni. Wylewamy na nią masę jajeczną. Smażymy ją na średnim ogniu przez mniej więcej 3 minuty, po czym przekręcamy omlet. Kiedy jest już rumiany z obu stron, zdejmujemy go z patelni i przekładamy na talerz.
Podanie: słodki omlet biszkoptowy wykańczamy ulubionymi owocami i jogurtem lub serkiem homogenizowanym oraz oprószamy cukrem pudrem.
Porady
- Puszysty omlet biszkoptowy trudno jest przekręcić na drugą stronę tak, żeby się nie rozpadł. Jesteśmy przyzwyczajeni, że do przerzucania wszelkiego rodzaju placków wystarczy szeroka łopatka, ale w tym przypadku przyda się deska do krojenia lub płaski talerz. Przykrywamy jednym z tych akcesoriów patelnię, po czym szybkim ruchem odwracamy ją do góry nogami. Omlet wyląduje na desce lub talerzu. Następnie wystarczy go zsunąć z powrotem na gorącą powierzchnię. Ten patent przyda się na przykład do zrobienia obfitej w dodatki frittaty.
- Dlaczego omlet biszkoptowy opada? Najczęściej traci swoją puszystość, kiedy spędzi zbyt dużo czasu na patelni. Staje się wtedy płaski i suchy w środku. Zadbajmy o to, żeby od razu po usmażeniu trafił na talerz.
- Przepis na omlet na słodko można uzupełnić o szczyptę proszku do pieczenia. Co prawda za główny środek spulchniający dania robią po prostu jajka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę im pomóc i upewnić się, że nie opadną po usmażeniu.
- To słodkie danie śniadaniowe można też przyrządzić w piekarniku. W tym celu przyda się brytfanna, żeliwna patelnia lub naczynie żaroodporne. Biszkoptowy omlet pieczemy przez około 10 minut w 180°C.
- Puszyste ciasto będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli dodamy do niego przyprawy korzenne, takie jak wanilia lub cynamon.
Przepis na omlet biszkoptowy spodoba się miłośnikom ciepłych śniadań. Robi się go o wiele łatwiej i szybciej niż naleśniki, placki lub racuchy, a równie dobrze syci i zaspokaja apetyt na słodkości. Kluczem do sukcesu jest jego lekka, puszysta struktura, ale nie bez znaczenia są dodatki. Można wybrać na przykład:
Wymienione powyżej dodatki tworzą pyszne i sycące śniadanie, ale znacząco podbijają jego bilans kaloryczny. Warto jednak pamiętać, że omlety biszkoptowe wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Jeśli chcemy zrobić śniadanie wysokobiałkowe o niskim indeksie glikemicznym, wystarczy, że zastąpimy cukier naturalnym słodzikiem (takim jak ksylitol), a białą mąkę pszenną wymienimy na pełnoziarnistą. Osoby nietolerujące glutenu mogą wykorzystać mąkę ryżową lub owsianą. Uważajmy także na dodatki. Rolę kremowego wypełnienia z powodzeniem odegra jogurt naturalny lub serek sojowy, a nawet rozgniecione awokado. Wybierajmy owoce leśne, które zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów. Zrezygnujmy z cukrowych posypek i syropów. Fit omlet biszkoptowy z patelni najlepiej usmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Komentarze