5 (2)
Omlet szarlotka to puszyste śniadanie z kwaskowym nadzieniem z jabłek, o zapachu wanilii i cynamonu. Powstaje z prostych składników, a smażenie owoców z cukrem na maśle wydobywa z nich bajeczny aromat. Z łatwością można modyfikować przepis, na przykład używając ksylitolu i odżywki białkowej, żeby zrobić fit posiłek. Zobaczcie, jak powstaje puszysty omlet szarlotka na śniadanie. W kilka chwil przywołacie smaki dzieciństwa.
jabłka 1 szt.
jajka 2 szt.
cukier 10 g
cukier waniliowy 5 g
cynamon 4 g
masło 20 g
mąka pszenna 20 g
Myjemy jabłko (na przykład ligol lub szampion, latem warto wykorzystać papierówkę). Obieramy je i przekrajamy na pół. Usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy miąższ w półplasterki. Wkładamy je do miski (możemy skropić odrobiną soku z cytryny, jeśli chwilę postoją).
Tomosz Dobre
Do miski z jabłkami wsypujemy cynamon oraz łyżeczkę białego lub brązowego cukru i cukier z prawdziwą wanilią. Opcjonalnie możemy wykorzystać naturalny ekstrakt lub esencję domowej roboty (na bazie alkoholu), ale składnik w tej formie wlewamy do ciasta na omlet. Mieszamy półplasterki owoców drewnianą łyżką, żeby dokładnie pokryły się dodatkami. Rozgrzewamy połowę masła na patelni. Wrzucamy jabłka. Smażymy je, aż będą miękkie. Nie przeciągajmy jednak obróbki termicznej – nie chcemy, żeby się całkiem rozpadły. Cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować. Zdejmujemy owoce z patelni i przekładamy na czysty talerzyk.
Tomosz Dobre
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka. Kiedy zaczną się pienić, wsypujemy łyżeczkę cukru (możemy trochę zmodyfikować przepis – omlet szarlotka fit powinna mieć w składzie ksylitol lub erytrytol zamiast białego cukru). Kiedy masa stanie się gęsta, puszysta i błyszcząca, dodajemy jedno żółtko. Przez chwilę miksujemy całość, żeby składniki się połączyły. Dopiero potem dorzucamy kolejne żółtko. Na tym etapie nie mieszamy już masy zbyt intensywnie, żeby piana nie opadła.
Tomosz Dobre
Wsypujemy mąkę pszenną do masy jajecznej (dobrze jest przesiać ją wcześniej przez gęste sito, żeby omlet z jabłkami był aksamitny i puszysty). Delikatnie łączymy składniki za pomocą silikonowej szpatułki (na pewno nie mieszamy ich mikserem na wysokich obrotach).
Tomosz Dobre
Rozgrzewamy pozostałe masło na patelni o średnicy 20 cm. Wlewamy masę jajeczną. Krótko smażymy omlet z obu stron – gdy tylko się zetnie i lekko zarumieni, jest gotowy. Nie przetrzymujemy go zbyt długo na patelni, ponieważ zrobi się wtedy suchy i gumowaty. Możemy też przyrządzić go w piekarniku, w foremce do tarty lub żeliwnej patelni. Zdejmujemy go z palnika i do razu, kiedy jest jeszcze gorący, układamy na nim jabłka usmażone z cukrem i cynamonem.
Tomosz Dobre
Składamy omlet na pół, tak żeby przykryć jabłka, i przenosimy go na talerz. Możemy oprószyć go cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu. Świetnie smakuje z jogurtem greckim lub skyrem. Pasuje do niego także solony karmel i masło orzechowe.
Tomosz Dobre