Placki kokosowe są wyjątkowo delikatne, bezglutenowe oraz bardzo smaczne. Ponadto ich wykonanie jest banalnie proste i zajmie nam tylko 15 minut. Gotowy deser podajemy z dodatkiem świeżych malin, borówek bądź truskawek. Rewelacyjnie smakuje posypany cukrem pudrem lub oblany polewą czekoladową. Placki z mąki kokosowej to świetny pomysł na słodkie, a zarazem nieskomplikowane śniadanie.
Adobe Stock
Przygotowanie: jajka oraz mleko wyjmujemy z lodówki i odstawiamy blat, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Ciasto: mąkę kokosową oraz sodę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy mleko i cukier. Wybijamy jajka. Składniki łączymy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Placki kokosowe: olej kokosowy rozgrzewamy na patelni. Następnie nakładamy łyżką partiami ciasto i smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Podanie: placki przekładamy na talerz i dekorujemy je owocami.
Porady
- Placki kokosowe najlepiej smakują tuż po usmażeniu, kiedy są ciepłe. Jeśli jednak po przygotowaniu, nie zjemy ich wszystkich, warto zapakować je szczelnie i wstawić do lodówki. W takich warunkach przechowujemy je przez maksymalnie 3 dni.
- Wybierajmy średniej wielkości ( rozmiar L) jajka dobrej jakości. Najlepiej sięgnąć po takie oznaczone numerem 0 (chów ekologiczny) bądź 1 (wolny wybieg).
- Olej kokosowy z powodzeniem zastąpimy masłem klarowanym. Jednak należy mieć na uwadze to, że produkt ten odznacza się lekko orzechowym aromatem.
- Placki smażymy na małym ogniu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się nie przypalą.
- Mleko krowie możemy zamienić na roślinne np. migdałowe, sojowe, owsiane. W ten sposób otrzymamy placki, które z powodzeniem mogą jeść również osoby unikające artykułów zawierających laktozę.
- Jeśli nie mamy sody oczyszczonej, bez problemu użyjemy proszku do pieczenia. Dodajemy go wtedy w nieco większej ilości, bo 4 g.
- Ciasto na placki możemy wzbogacić o 1-2 łyżki wiórków kokosowych. Ich dodatek rewelacyjnie podkręci smak i aromat deseru.
Placki kokosowe wspaniale sprawdzą się na lekkie śniadanie lub podwieczorek. Z powodzeniem możemy podać je same bez dodatków. Jeśli jednak chcemy nieco wzbogacić ich smak i nadać pięknego wyglądu warto udekorować je:
Do ciasta na placki kokosowe możemy również dodać:
Placki kokosowe możemy wykonać również w wegańskiej wersji. Składają się one z banana, mąki kokosowej, mąki orkiszowej, sody, oleju i mleka roślinnego. Owoc blendujemy, a następnie łączymy z resztą składników. Powinniśmy uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Całość przykrywamy folią i odstawiamy na kilka minut. Placki smażymy na rozgrzanej patelni.
Komentarze