NALEŚNIKI Z ZIEMNIAKAMI

Łatwy sposób na dobry i tani obiad.

Naleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 199 głosów)

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
  • mleko
  • 1/2 szkl wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • mąka
  • FARSZ:
  • ziemniaki
  • 1 cebula
  • DODATKOWO:
  • olej
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • FARSZ:
  • Ziemniaki obrać, osolić i ugotować.Cebulę przyrumienić na złoty
  • kolor .Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzić i podusić z przyrumienioną cebulką, aby były lekko wilgotne- żeby dobrze się rozprowadzały.Przykryć pokrywką aby nie ostygły.
  • NALEŚNIKI:
  • Wszystkie składniki na naleśniki połączyć na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Mąkę dodawać łyżką ( ciągle miksując) tyle aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie.Smażyć placki wielkości patelni na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Farsz nakładać na usmażone naleśniki i rozsmarować nożem warstwę o grubości ok 0,5 cm. Naleśnika zwinąć, obtoczyć go w bułce tartej i opiec na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Jeżeli naleśniki są duże- zależy to od patelni, to przed obtaczaniem w bułce naleśniki można przeciąć na pół- wtedy lepiej się je smaży.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy