Fińskie naleśniki (pannukakku)

Ocena:

5 (6)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Fińskie naleśniki (pannukakku) to bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pieczemy je w piekarniku, dlatego zupełnie nie przypominają tych tradycyjnych. Są znacznie grubsze i delikatniejsze, a wyróżnia je wilgotny, budyniowy środek. Podajemy je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwowane ze szczyptą cukru pudru i odrobiną dżemu lub sezonowych owoców, urozmaicą niejeden podwieczorek. Poznajcie przepis na fińskie pieczone naleśniki, które zachwycą całą rodzinę.

Składniki:

  • mąka pszenna  160 g

  • mleko  500 ml

  • jajka kurze  2 szt.

  • masło  45 g

  • cukier  25 g

  • sól  0.25 g

Fińskie naleśniki (pannukakku) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niskiej mocy palnika, nie dopuszczając do przypalenia. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 2:

    Mleko, mąkę, jajka i cukier umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę, pozbawioną grudek. Następnie dodajemy sól, ostudzone masło i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Jeśli lubimy, możemy dodać odrobinę przypraw korzennych, np. cynamonu lub kardamonu. Ciasto naleśnikowe (powinno wyjść dość rzadkie) odstawiamy na 15 minut (jest to konieczne, by mąka napęczniała).

  • Krok 3:

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Prostokątną formę o wymiarach ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 4:

    Ciasto naleśnikowe przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 30 minut – pod wpływem temperatury pannukakku urośnie, zaś po wyjęciu z pieca dość szybko opadnie. Kiedy wierzch będzie już rumiany, wyciągamy go z piekarnika i kroimy na kwadraciki.

  • Krok 5:

    Fińskie naleśniki (pannukakku) podajemy na zimno lub jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane odrobiną domowej konfitury. Pieczone naleśniki równie dobrze będą smakować w towarzystwie bitej śmietany i świeżych owoców.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne