Schab pieczony z owocami

Suszone owoce namoczone w rumie, niezwykle wzbogacą smak wieprzowiny. Schab pieczony z owocami to doskonały pomysł na rodzinny obiad na specjalne okazje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1–2 łyżeczki majeranku
  • po 100 g suszonych śliwek, fig i moreli
  • kieliszek rumu
  • 2 goździki
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 1 godz.
  • Morele i figi moczymy w rumie, śliwki parzymy wrzątkiem, osuszamy.
  • Mięso nakłuwamy wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem robimy otwór, delikatnie rozpychamy trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz rozgniecione goździki, dociskając je trzonkiem łyżki.
  • Masło i olej topimy w rondlu, wkładamy schab, rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, wlewamy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, pieczemy 1 godz. w temp. 180°C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy