Schab pieczony z owocami

Ocena:

4.5 (169)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Suszone owoce namoczone w rumie, niezwykle wzbogacą smak wieprzowiny. Schab pieczony z owocami to doskonały pomysł na rodzinny obiad na specjalne okazje.

Składniki:

  • schab  1 kg

  • suszone śliwki  35 g

  • masło  15 g

  • morele  35 g

  • figi  35 g

  • olej  15 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • goździki  2 szt.

  • majeranek  5 g

  • olej  15 ml

  • czerwone wino  150 ml

Schab pieczony z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Schab dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 1 godz.

  • Krok 2:

    Morele i figi moczymy w rumie, śliwki parzymy wrzątkiem, osuszamy.

  • Krok 3:

    Mięso nakłuwamy wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem robimy otwór, delikatnie rozpychamy trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz rozgniecione goździki, dociskając je trzonkiem łyżki.

  • Krok 4:

    Masło i olej topimy w rondlu, wkładamy schab, rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, wlewamy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, pieczemy 1 godz. w temp. 180°C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne