Suszone owoce namoczone w rumie, niezwykle wzbogacą smak wieprzowiny. Schab pieczony z owocami to doskonały pomysł na rodzinny obiad na specjalne okazje.
Schab pieczony z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Schab dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 1 godz.
Morele i figi moczymy w rumie, śliwki parzymy wrzątkiem, osuszamy.
Mięso nakłuwamy wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem robimy otwór, delikatnie rozpychamy trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz rozgniecione goździki, dociskając je trzonkiem łyżki.
Masło i olej topimy w rondlu, wkładamy schab, rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, wlewamy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, pieczemy 1 godz. w temp. 180°C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
Komentarze