Dżem wieloowocowy

Wysyp letnich owoców to najlepszy czas na dżem wieloowocowy. Przygotowany latem dżem z mieszanki takich owoców, jak maliny, porzeczki, wiśnie czy morele to idealne zapasy na zimę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Ocena:

(średnia 4.54 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mieszanych owoców: malin, truskawek, różnokolorowych porzeczek, wiśni, moreli
  • 2 torebki dobrej, czarnej herbaty owocowej (malinowa, hibiscus, róża itp.), zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku; używamy po przestudzeniu
  • 1/2 kg cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Dżem wieloowocowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte, osączone, odszypułkowane i oczyszczone owoce wrzucamy do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewamy herbatą, zasypujemy cukrem. Mieszając, gotujemy, aż owoce się rozpadną (można je zmiksować), a z wierzchu zniknie piana. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy