Dżem wieloowocowy

Wysyp letnich owoców to najlepszy czas na dżem wieloowocowy. Przygotowany latem dżem z mieszanki takich owoców, jak maliny, porzeczki, wiśnie czy morele to idealne zapasy na zimę.

Przetwory

Ocena:

(średnia 4.54 z 147 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mieszanych owoców: malin, truskawek, różnokolorowych porzeczek, wiśni, moreli
  • 2 torebki dobrej, czarnej herbaty owocowej (malinowa, hibiscus, róża itp.), zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku; używamy po przestudzeniu
  • 1/2 kg cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte, osączone, odszypułkowane i oczyszczone owoce wrzucamy do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewamy herbatą, zasypujemy cukrem. Mieszając, gotujemy, aż owoce się rozpadną (można je zmiksować), a z wierzchu zniknie piana. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 45 min.
Kompot wieloowocowy
Pyszny kompocik

Alex_M

Kompot wieloowocowy