Dżem wieloowocowy

Wysyp letnich owoców to najlepszy czas na dżem wieloowocowy. Przygotowany latem dżem z mieszanki takich owoców, jak maliny, porzeczki, wiśnie czy morele to idealne zapasy na zimę.

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg mieszanych owoców: malin, truskawek, różnokolorowych porzeczek, wiśni, moreli
  • 2 torebki dobrej, czarnej herbaty owocowej (malinowa, hibiscus, róża itp.), zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku; używamy po przestudzeniu
  • 1/2 kg cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Umyte, osączone, odszypułkowane i oczyszczone owoce wrzucamy do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewamy herbatą, zasypujemy cukrem. Mieszając, gotujemy, aż owoce się rozpadną (można je zmiksować), a z wierzchu zniknie piana. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: dżem leśny

przetwory dżem wieloowocowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy