Śledzie marynowane z owocami

Marynowane śledzie tym razem podajemy z suszonymi owocami. W końcu możemy dodać je nie tylko do kompotu, ale i do ulubionych przekąsek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 143 głosów)

Składniki:

  • 6 filetów marynowanych
  • bez skóry
  • ok. 6 łyżek mieszanki suszonych owoców: wiśni bez pestek
  • śliwek
  • moreli
  • dużych rodzynek i żurawin
  • cukrowa cebula
  • liść laurowy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • ocet jabłkowy
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Śledzie marynowane z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety przecinamy wzdłuż na pół. Owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne ruloniki
  • w środek każdego wkładamy mieszankę owocową
  • uklepujemy delikatnie i przekłuwamy na wylot wykałaczką. Ślimaki delikatnie układamy w salaterce
  • posypujemy drobno pokrojoną cebulą
  • dorzucamy liść laurowy
  • ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
  • Ok. 3/4 szklanki oleju przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny
  • octem jabłkowym i pieprzem
  • zalewamy ślimaki
  • aby były całkowicie zakryte. Przykrywamy
  • odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy