Śledzie marynowane z owocami

Marynowane śledzie tym razem podajemy z suszonymi owocami. W końcu możemy dodać je nie tylko do kompotu, ale i do ulubionych przekąsek.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 filetów marynowanych, bez skóry
  • ok. 6 łyżek mieszanki suszonych owoców: wiśni bez pestek, śliwek, moreli, dużych rodzynek i żurawin
  • cukrowa cebula
  • liść laurowy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • ocet jabłkowy
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Filety przecinamy wzdłuż na pół. Owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne ruloniki, w środek każdego wkładamy mieszankę owocową, uklepujemy delikatnie i przekłuwamy na wylot wykałaczką. Ślimaki delikatnie układamy w salaterce, posypujemy drobno pokrojoną cebulą, dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
  2. Ok. 3/4 szklanki oleju przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem jabłkowym i pieprzem, zalewamy ślimaki, aby były całkowicie zakryte. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Boże Narodzenie przekąska sledz śledzie przystawka marynowanie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy