Marynowane śledzie tym razem podajemy z suszonymi owocami. W końcu możemy dodać je nie tylko do kompotu, ale i do ulubionych przekąsek.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.47 z 143 głosów)
Filety przecinamy wzdłuż na pół. Owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne ruloniki, w środek każdego wkładamy mieszankę owocową, uklepujemy delikatnie i przekłuwamy na wylot wykałaczką.
Ślimaki delikatnie układamy w salaterce, posypujemy drobno pokrojoną cebulą, dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu.
Ok. 3/4 szklanki oleju przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem jabłkowym i pieprzem, zalewamy ślimaki, aby były całkowicie zakryte. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Komentarze