Pieczeń z indyka z orzechami

Ocena:

4.62 (150)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Wygląda jak wachlarz - pyszna pieczeń z indyka podana z orzechami laskowymi to pomysł na odświętny obiad. Po postnej Wigilii będzie idealnym pomysłem. Swój przepis poleca Jurek Sobieniak.

Składniki:

  • 150 g orzechów laskowych
  • filet z piersi indyka (ok. 1 kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 600 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 50 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 2 żółtka
  • 200 g wątróbki indyczej
  • 2 łyżki miodu

Pieczeń z indyka z orzechami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzechy laskowe prażymy ok. 10 min w temp. 200°C, następnie ocieramy ze skórki, studzimy i miksujemy na pył.
  • Pierś indyka nacinamy wzdłuż w plastry co 1 cm, nie docinając do końca, tak aby powstał wachlarz. Kładziemy na blasze przykrytej papierem pergaminowym. Nacieramy solą i pieprzem, następnie każde nacięcie posypujemy delikatnie żelatyną (łącznie 2 łyżkami).
  • Mięso mielone mieszamy z posiekanymi morelami i suszonymi pomidorami, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec wyrabiamy z żółtkami i posiekaną wątróbką oraz pozostałą łyżką żelatyny. Gotowym farszem wypełniamy nacięcia piersi, a tym, co zostało, przykrywamy całą pierś od góry, aby była dokładnie otulona. Przykrywamy i pieczemy ok. 100 min w temp. 140°C.
  • Mięso z farszu powinno się lekko obkurczyć. Gotowy wachlarz studzimy w lodówce ok. 6–7 godz. Wychłodzony smarujemy miodem i posypujemy uprażonymi i zmielonymi orzechami laskowymi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Jurek Sobieniak radzi: jak przechowywać pieczeń? najlepiej trzymać je w suchej misce, owinięte czystą szmatką wymoczoną w solance – dzięki temu bez problemu poleżą w lodówce nawet 10–12 dni. Solankę robimy, gotując szklankę wody ze szklanką soli.

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne