Austriackie knedle z morelami

Delikatne, rozpływające się w ustach knedle z morelami to pyszna propozycja nie tylko na obiad. Oprócz klasycznej bułki tartej podsmażonej na maśle, smak daniu nadaje dodatek likieru.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag twarogu zmielonego
  • 2 łyżeczki oleju
  • jajko
  • szczypta soli
  • 25 dag mąki
  • 16 moreli
  • 16 kostek cukru
  • 4 łyżki masła
  • 5–6 łyżek stołowych bułki tartej
  • 50 ml likieru Grand Marnier
  • cukier do posypania

Przygotowanie

  1. Twaróg łączymy z olejem, jajkiem, solą oraz mąką i wyrabiamy gładkie ciasto.
  2. Z moreli usuwamy pestki, nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek wkładamy kostkę cukru.
  3. Ciasto dzielimy na 16 części. Posypujemy ręce mąką i obkładamy każdy owoc częścią ciasta, formując kulę.
  4. Gotowe knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min, na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie knedle mogą się rozpadać).
  5. Masło roztapiamy na małym ogniu i podsmażamy w nim bułkę tartą i cukier według uznania. Dodajemy likier i obtaczamy w bułce ugotowane knedle. Posypujemy cukrem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Knedle morele
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy