Austriackie knedle z morelami

Delikatne, rozpływające się w ustach knedle z morelami to pyszna propozycja nie tylko na obiad. Oprócz klasycznej bułki tartej podsmażonej na maśle, smak daniu nadaje dodatek likieru.

Knedle

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Twaróg łączymy z olejem, jajkiem solą oraz mąką i wyrabiamy gładkie ciasto. Z moreli usuwamy pestki
    nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek wkładamy kostkę cukru. Ciasto dzielimy na 16 części. Posypujemy ręce mąką i obkładamy każdy owoc częścią ciasta formując kulę.
  • 2.Gotowe knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie knedle mogą się rozpadać). Masło roztapiamy na małym ogniu i podsmażamy w nim bułkę tartą i cukier według uznania. Dodajemy likier Grand Marnier i obtaczamy w bułce ugotowane knedle. Posypujemy cukrem wedle uznania.

Porady

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Knedle ze śliwkami

Po prostu pyszne!

IwonaF

Knedle ze śliwkami