Austriackie knedle z morelami

Delikatne, rozpływające się w ustach knedle z morelami to pyszna propozycja nie tylko na obiad. Oprócz klasycznej bułki tartej podsmażonej na maśle, smak daniu nadaje dodatek likieru.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Knedle

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 162 głosów)

Austriackie knedle z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Twaróg łączymy z olejem, jajkiem solą oraz mąką i wyrabiamy gładkie ciasto. Z moreli usuwamy pestki
    nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek wkładamy kostkę cukru. Ciasto dzielimy na 16 części. Posypujemy ręce mąką i obkładamy każdy owoc częścią ciasta formując kulę.

  • 2.

    Gotowe knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie knedle mogą się rozpadać). Masło roztapiamy na małym ogniu i podsmażamy w nim bułkę tartą i cukier według uznania. Dodajemy likier Grand Marnier i obtaczamy w bułce ugotowane knedle. Posypujemy cukrem wedle uznania.

Porady

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy