Fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
4.45 (166)
Ciasto z morelami zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Połączenie dwóch warstw puszystego biszkoptu, kruchej pianki, świeżych owoców, bitej śmietany i płatków migdałowych smakuje wprost fenomenalnie. Sprawdzi się zarówno na co dzień jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy, jaki i od święta. Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na coś słodkiego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto morelowe z migdałami.
mąka pszenna 125 g
proszek do pieczenia 8 g
masło 100 g
cukier 300 g
mleko 40 g
jajka 4 szt.
cukier waniliowy 16 g
płatki migdałowe 60 g
morele 600 g
śmietana 36% 400 ml
Masa na ciasto morelowe: mąkę przesiewamy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Przy pomocy miksera masło ucieramy z 100 g cukru. Cały czas miksując, dodajemy żółtka (po jednym) i mleko. Gdy całość nabierze konsystencji puchu, łączymy masę z mąką i proszkiem. W osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
Pieczenie biszkoptów z pianką: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Tortownicę wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy do niej połowę przygotowanej wcześniej masy na ciasto. Przykrywamy ją połową pianki z białek i posypujemy 30 g płatków migdałowych. Całość wkładamy do piekarnika na około 25–30 minut. W ten sam sposób pieczemy drugą porcję ciasta. Obie studzimy.
Ciasto z morelami: owoce myjemy i osuszamy. Usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy je na plastry. Schłodzoną śmietankę dokładnie ubijamy i dzielimy na dwie, równe części. Jedną z nich smarujemy pierwszy blat ciasta. Całość przykrywamy morelami, dekorujemy drugą częścią śmietanki. Na wierzchu układamy drugi blat. Gotowe, morelowe ciasto dzielimy na 12–14 porcji i podajemy.
Porady
- Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem ciasto z morelami najlepiej spożyć w ciągu jednego dnia. Jeśli jednak chcecie przygotować się na przyjęcie gości z wyprzedzeniem, możecie jednego dnia upiec biszkopt z pianką, a drugiego przełożyć go bitą śmietaną i owocami.
- Chcecie skrócić czas przygotowania puszystego ciasta z morelami? Możecie upiec obie części biszkoptu naraz w dwóch osobnych foremkach.
- Biszkopt z pianką na morelowe ciasto polecamy piec w tortownicy o średnicy 26–28 cm. Oczywiście, można go także przygotować w blaszce o innych wymiarach, należy jednak wtedy pamiętać, by odpowiednio dostosować ilość składników i czas pieczenia.
- Macie ochotę na pyszne ciasto z morelami, ale brak wam czasu na przygotowanie go od podstaw? W takim wypadku, możecie lekko zmodyfikować powyższy przepis i wykorzystać sprawdzone, gotowe produkty. Do zrobienia ciasta w szybszej wersji będziecie potrzebować 2 biszkoptowych spodów, 1 blatu bezowego, bitej śmietany i świeżych moreli. Na pierwszym z biszkoptów należy rozsmarować warstwę bitej śmietany. Na niej układa się bezowy blat, który następnie przykrywa się kolejną warstwą śmietanki i drugim biszkoptem. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana z dodatkiem pokrojonych na plasterki owoców. Gotowe!
- Poza sezonem na świeże morele, możecie pokusić się o przyrządzenie równie smacznego ciasta z morelami z puszki.
- Jeśli chcecie, by gotowe ciasto morelowe z migdałami prezentowało się naprawdę pięknie, możecie zaserwować je na estetycznej, obrotowej paterze.
- Sprawdźcie także nasze pozostałe przepisy na pyszne ciasta z owocami.
Lipiec i sierpień to miesiące, w których sady obfitują w świeże morele. Warto to wykorzystać – soczyste owoce świetnie komponują się ze smakiem domowych wypieków. A do czego je dodawać? Szczególnie polecamy spróbować delikatnie waniliowego placka z morelami. Po obsypaniu maślaną kruszonką całość smakuje wprost fantastycznie. Możliwości jest jednak więcej.
Fanom lekkich i puszystych wypieków z pewnością przypadnie do gustu ciasto jogurtowe z morelami. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać ze sobą jogurt naturalny (180 g), cukier (200 g), ekstrakt waniliowy (4 g) i olej (170 ml). Powstałą masę łączy się następnie z mąką pszenną (600 g) i proszkiem do pieczenia (6 g). Po przełożeniu do foremki, na wierzchu ciasta układa się pokrojone morele (700 g). Całość piecze się przez około 50 minut w 180°C.
Jeśli w kuchni stawiacie na prostotę, możecie przyrządzić szybkie i smaczne ciasto francuskie z morelami. Owoce te równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do kruchych i maślanych tart, puszystych drożdżówek czy babeczek. Można również urozmaicić nimi smak klasycznych serników – zarówno pieczonych, jak i przygotowywanych na zimno.
Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem ciasto z morelami jest dość słodkie w smaku. Dlatego też najlepiej serwować je z nieco bardziej orzeźwiającymi napojami. Dobrze sprawdzi się w tym celu grejpfrutowa lub klasyczna lemoniada. Można też pokusić się o przyrządzenie bezalkoholowego mohito lub mrożonej herbatki owocowej.
Latem ciasto morelowe z migdałami równie chętnie podajemy w towarzystwie mlecznego frappe. Możecie też zdecydować się na dodatek aromatycznego cold brew lub klasycznej, czarnej kawy mrożonej. Jeśli zaś lubicie kulinarne nowości, możecie pokusić się o przyrządzenie popularnego ostatnimi czasy matcha latte w wersji na zimno.