Tarta z kiszoną kapustą

Aromatyczna i solidna - tarta z kiszoną kapustą.

dodany przez: Dobre Rady

tarty kapusta kiszona

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 144 głosów)


Składniki:

  • kruchy spód (na tartę o średnicy 26 cm): 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 400 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 5 suszonych śliwek
  • kilka suszonych żurawin opcjonalnie
  • kilka moreli suszonych na słońcu opcjonalnie
  • kilka suszonych jabłek opcjonalnie
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • listek laurowy
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiewamy mąkę, ścieramy zimne masło na tarce dodajemy sól i śmietanę szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 C .
  • 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika nakładamy farsz i wkładamy z powrotem na kolejne 15 minut. Suszone owoce zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20 minut.
  • 3. Kapustę przepłukujemy na durszlaku i odciskamy a następnie siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy ziele, jałowiec i listek laurowy. Gotujemy bez przykrycia 45 minut. Jeśli się uda najlepiej po ugotowaniu kapusty usunąć przyprawy.
  • 4. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy posiekaną cebule i boczek pokrojony na drobno, szklimy. Przekładamy do kapusty. Suszone owoce odsączamy na sicie i dodajemy do kapusty ( śliwki, morele i jabłka kroimy na mniejsze kawałki ). Gotujemy razem jeszcze 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Porady

Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy