Tarta z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Na stolnice przesiewamy mąkę, ścieramy zimne masło na tarce dodajemy sól i śmietanę szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 C .
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika nakładamy farsz i wkładamy z powrotem na kolejne 15 minut. Suszone owoce zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20 minut.
3. Kapustę przepłukujemy na durszlaku i odciskamy a następnie siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy ziele, jałowiec i listek laurowy. Gotujemy bez przykrycia 45 minut. Jeśli się uda najlepiej po ugotowaniu kapusty usunąć przyprawy.
4. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy posiekaną cebule i boczek pokrojony na drobno, szklimy. Przekładamy do kapusty. Suszone owoce odsączamy na sicie i dodajemy do kapusty ( śliwki, morele i jabłka kroimy na mniejsze kawałki ). Gotujemy razem jeszcze 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze