Ewa Niepytalska

Huevos rancheros – jajka po meksykańsku

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Huevos rancheros to obfite meksykańskie śniadanie. Składa się z tortilli, lekko pikantnej salsy pomidorowej, pasty fasolowej i jajek sadzonych. Kolorowy posiłek na dobry początek dnia udekorowany jest posiekaną kolendrą i pokruszonym serem feta. Chociaż zawiera wiele elementów, przyrządza się go błyskawicznie. Jeśli lubicie poznawać nowe smaki, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku.  

Składniki:

  • pomidor  400 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  20 g

  • papryka chili  1 szt.

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • tortilla  2 szt.

  • jajka  4 szt.

  • fasola czerwona  150 g

  • feta  50 g

  • kolendra  0.5 pęczka

  • sól  6 g

Huevos rancheros – jajka po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę obrywamy z łodygi, opłukujemy i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie drobno ją siekamy. Ser feta kruszymy na mniejsze kawałki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na drobno, po usunięciu gniazd nasiennych. Ostrą papryczkę przepoławiamy i usuwamy z niej pestki i biały miąższ. Pozostałą część siekamy. 

  • Krok 2:

    Salsa: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej połowę cebuli i czosnku oraz chili, aż poczujemy intensywny aromat. Dodajemy pomidory. Podgrzewamy je, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos. Doprawiamy go do smaku kminem rzymskim i solą.  

  • Krok 3:

    Pasta fasolowa: na oddzielnej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pozostałą cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy resztę czosnku i fasolę odsączoną z zalewy. Podsmażamy przez chwilę. Przeciskamy zawartość patelni przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy ją widelcem, aż powstanie gęsta pasta. 

  • Krok 4:

    Tortilla: rozgrzewamy kolejno 2 duże placki (najlepiej kukurydziane) na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. 

  • Krok 5:

    Jajka sadzone: wybijamy je do małych miseczek. Solimy. Rozgrzewamy pozostałą oliwę na patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Ostrożnie wylewamy na nią jajka. Po kilku minutach, kiedy białko całkowicie się zetnie, ale żółtko jest jeszcze płynne, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.   

  • Krok 6:

    Huevos rancheros: układamy na talerzu ciepłą tortillę. Smarujemy ją pastą fasolową. Kładziemy na niej sadzone. Polewamy je salsą pomidorową. Dekorujemy jajka po meksykańsku pokruszoną fetą i posiekaną kolendrą.  

Porady

  • Salsa pomidorowa może być także podana na surowo. Wystarczy wtedy posiekać wszystkie składniki i wymieszać. Warto dodać do niej kwaskowy element, na przykład sok z limonki lub ocet. Sos na gorąco polecamy wzbogacić za pomocą zalewy adobo, w której marynuje się papryka chipotle. Taki puszkowany przysmak można dostać w sklepach z produktami kuchni świata. Dzięki niemu salsa roja (czerwona) zyska wędzony posmak.   
  • Huevos rancheros można także podać z sosem mole poblano lub salsą z zielonych pomidorów (tomatillos) i świeżej kolendry. 
  • Zamiast smażyć jajka, ugotujmy je w koszulce. Dzięki temu huevos rancheros będą miały nieco mniej tłuszczu. Tak naprawdę możemy wybrać dowolny sposób obróbki termicznej. Równie dobrze możemy zrobić jajecznicę lub omlet. Trudno jednak odmówić sobie przyjemności rozkrajania płynnego żółtka, które rozlewa się po tortilli.  
  • Jajka po ranczersku podaje się z tortillą kukurydzianą zrobioną ze specjalnej mąki nixtamalizowanej (przygotowanej poprzez gotowanie kukurydzy w roztworze zasadowym). Jest ona jednak trudniej dostępna, dlatego można wykorzystać placek pszenny. Najlepiej, jeśli został przyrządzony przez nas samodzielnie, danie śniadaniowe zyska wtedy głębię aromatu. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić domową tortillę.    
  • Meksykańskie jajka farmerskie na śniadanie świetnie komponują się z pomidorową salsą, ale lubią także towarzystwo awokado. Możemy je pokroić w plastry, skropić sokiem z limonki i oprószyć solą lub przyrządzić z nich pastę guacamole.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne