Chipsy z tortilli

Chipsy z tortilli, inaczej totopos, są świetną przekąską na sobotni wieczór przed telewizorem, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę. Można je przyrządzić z pszennego lub kukurydzianego placka i posypać ulubionymi przyprawami. Dodatki, takie jak salsa pomidorowa lub guacamole, doskonale komponują się z chrupiącymi trójkącikami. Sprawdźcie, jak zrobić chipsy z tortilli z piekarnika. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chipsy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)

Chipsy z tortilli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.  

  • 2.

    Mieszanka przypraw: w miseczce łączymy oliwę, czosnek, chili, słodką paprykę, oregano i sól. 

  • 3.

    Tortilla: dwa placki o średnicy 25 cm smarujemy oliwą z przyprawami za pomocą pędzelka. Układamy jeden na drugim i kroimy w niewielkie trójkąty. 

  • 4.

    Pieczenie: trójkąty układamy obok siebie na blaszce. Pieczemy przez 7 minut, po czym delikatnie je przekręcamy z pomocą łopatki lub szczypców. Pieczemy jeszcze około 6–7 min. Zauważymy, że chipsy z tortilli się zarumieniły, ale chrupiące staną się dopiero kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 

Porady

  • Możemy użyć oliwy smakowej oraz innych ziół i przypraw, wedle uznania. Jeśli lubimy pikantne dania, możemy dodać więcej ostrej papryki. Zamiast świeżego czosnku możemy użyć sproszkowanej przyprawy. 
  • Chipsy z tortilli będą także świetnie smakować, jeśli usmażymy je na głębokim oleju. Po wyjęciu z tłuszczu doprawiamy je wybranymi przyprawami. 
  • Totopos wyjdą najlepsze, jeśli tortilla, której używamy do ich zrobienia, nie jest całkiem świeża. Dlatego jest to dobry sposób na wykorzystanie lekko czerstwego placka. Im mniej jest w nim wilgoci, tym bardziej chrupiące będą chipsy. Jeśli przyrządzamy tortillę od podstaw, zostawmy ją na blacie kuchennym na co najmniej godzinę, żeby ją lekko podsuszyć. 
  • Chipsy z tortilli przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. W ten sposób utrzymają świeżość przez około 7 dni. Jeśli uznamy, że nie są już zbyt chrupiące, możemy jeszcze spróbować je podpiec, żeby pozbyć się z nich wilgoci. 
  • Nic nie przebije aromatu chipsów z własnoręcznie przyrządzonego placka, dlatego do totopos najlepiej nadaje się domowa tortilla. Spróbujmy przyrządzić ją chociaż raz, a przekonamy się, że nie jest to wcale takie trudne. Przygotowuje się ją podobnie jak indyjskie chapati lub słowiańskie podpłomyki. Jest to przaśny rodzaj chleba, smażony na patelni bez dodatku tłuszczu. 
  • Gotowe chipsy z tortilli z piekarnika możemy skropić odrobiną soku z limonki. Serwujemy z guacamole lub salsą pomidorową.

Notka redakcyjna

Jak zrobić chipsy z tortilli kukurydzianej? 

Tortilla kukurydziana jest u nas rzadziej spotykana w sklepach, dlatego większość przepisów na totopos zakłada użycie pszennego placka. Zapaleni domorośli kucharze mogą przyrządzić własną tortillę kukurydzianą. Nie jest to wcale skomplikowane, ale wymaga użycia trudno dostępnego składnika, jakim jest masa harina, czyli mąka z kukurydzy poddanej specjalnemu procesowi nixtamalizacji. Można ją kupić w sklepach meksykańskich. Potem wystarczy już tylko dodać wodę, olej i sól i zagnieść ciasto. Warto wyposażyć się w praskę do tortilli, dzięki której nie trzeba używać wałka. Przaśne placki z kukurydzy smażymy na suchej patelni, tak samo, jak te z mąki pszennej. Masa powstaje z kukurydzy o różnych kolorach. Może być biała, żółta, niebieska lub czerwona. Zaskoczmy gości aromatyczną, wielobarwną przekąską. Chipsy z tortilli kukurydzianej przygotowuje się identycznie jak te z pszennych placków. Wystarczy wrzucić je na gorący olej lub do piekarnika.   

Jak zrobić nachosy z tortilli? 

Chipsy z tortilli są bazą dla popularnej przekąski, jaką są nachosy. Są to po prostu totopos pokryte roztopionym serem lub sosem serowym. Żeby je przyrządzić, układamy chipsy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je startym serem żółtym. Zapiekamy do momentu, kiedy całkiem się rozpuści i rozpłynie po chipsach. Nachosy z piekarnika podajemy z dodatkami, takimi jak: 

  • guacamole 
  • salsa pomidorowa,  
  • smażona fasola (refried beans),   
  • kwaśna śmietana, 
  • jalapeño. 

Tortilla, która chrupie – inne odsłony 

Smażona lub pieczona tortilla to baza dla wielu przekąsek lub dodatek do dań mięsnych. Nachos to tylko jeden z przykładów. Oto inne tradycyjne sposoby na wykorzystanie chrupiącej tortilli: 

  • Tostada – chips z tortilli o okrągłym kształcie. Stanowi bazę do przystawki lub przekąski. Wykorzystywana podobnie jak taco. Można na niej ułożyć dowolne dania z mięsa, ryb i owoców morza, na przykład chili con carne lub ceviche. 
  • Chilaquiles – to śniadaniowa propozycja. Chipsy z tortilli miesza się z salsą pomidorową lub salsą verde i przykrywa jajkiem sadzonym lub w koszulce. Możemy do tego dodać biały ser, śmietanę, cebulkę i świeżą kolendrę. 
  • Zupa z chipsami z tortilli – występuje w różnych formach. Najczęściej jest to pikantna, sycąca zupa pomidorowa z dodatkiem chipsów w formie chrupiących paseczków. Spełniają wtedy podobną funkcję jak nasze grzanki z chleba tostowego. Chipsy z tortilli można też podawać jako chlebek do zup, takich jak pozole. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy