Fajitas z kurczakiem

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Fajitas z kurczakiem przyjdzie z pomocą tym, którzy chcą w środku tygodnia zaskoczyć bliskich smacznym, ale oryginalnym daniem. Jeśli do tego zależy nam na łatwości przygotowania, nie trzeba dłużej przeglądać przepisów. To meksykańskie danie jest lekkie i zdrowe - można je zabrać na lunch do pracy lub na piknik. Fajitas z naszego przepisu to kulinarne arcydzieło, które pokocha cała rodzina, również dzieci.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • papryka wędzona  15 g

  • kolendra  15 g

  • kminek  1 szczypta

  • czosnek  2 ząbki

  • limonka  1 szt.

  • tabasco  4 krople

Fajitas z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy go piekarnik do temperatury 200°C. Zawijamy 6 średnich tortilli w folię aluminiową. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku.

  • Krok 2:

    Mieszanka przypraw: w misce mieszamy 1 czubatą łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę mielonej kolendry, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 limonki i 4-5 kropli tabasco, odrobinę soli i pieprzu. 

  • Krok 3:

    Marynowanie: do mieszanki przypraw dodajemy pierś z kurczaka, 1 cebulę, 1 pokrojoną czerwoną papryką i papryczkę chilli, jeśli używamy. Marynujemy przez co najmniej godzinę.

  • Krok 4:

    Grillowanie mięsa: podgrzewamy patelnię grillową i przekładamy na nią mięso z kurczaka wraz z marynatą. Podgrzewamy składniki na patelni mieszając, cały czas. Przydatne będą szczypce do odwracania kawałków mięsa, które finalnie powinny być zarumienione. 

  • Krok 5:

    Sprawdzanie wysmażenia: żeby sprawdzić, czy kurczak jest już gotowy, należy największy kawałek rozerwać na pół. Jeśli zauważymy wewnątrz surowe mięso, należy wydłużyć czas podsmażania.  

  • Krok 6:

    Podawanie: fajitas z kurczakiem podajemy z podgrzaną tortillą oraz mieszanką sałat oraz świeżą salsą. 

Porady

  • Jeśli posiadamy małą patelnię grillową, konieczne będzie podsmażenie mięsa w marynacie w dwóch partiach. 
  • Do marynaty na fajitas możemy dodać 1 pokrojoną drobno papryczkę chilli, jeśli zależy nam na ostrości. 
  • Kurczak fajita świetnie smakuje z dodatkiem sera, szczególnie dobrze komponuje się z cheddarem.
  • Świeżą salsę pomidorową do fajitas możemy przygotować samodzielnie, wystarczy posiekać drobno pomidory i dodać do nich przyprawy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne