Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem przyjdzie z pomocą tym, którzy chcą w środku tygodnia zaskoczyć bliskich smacznym, ale oryginalnym daniem. Jeśli do tego zależy nam na łatwości przygotowania, nie trzeba dłużej przeglądać przepisów. To meksykańskie danie jest lekkie i zdrowe - można je zabrać na lunch do pracy lub na piknik. Fajitas z naszego przepisu to kulinarne arcydzieło, które pokocha cała rodzina, również dzieci.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
723 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Fajitas z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy go piekarnik do temperatury 200°C. Zawijamy 6 średnich tortilli w folię aluminiową. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku.

  • 2.

    Mieszanka przypraw: w misce mieszamy 1 czubatą łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę mielonej kolendry, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 limonki i 4-5 kropli tabasco, odrobinę soli i pieprzu. 

  • 3.

    Marynowanie: do mieszanki przypraw dodajemy pierś z kurczaka, 1 cebulę, 1 pokrojoną czerwoną papryką i papryczkę chilli, jeśli używamy. Marynujemy przez co najmniej godzinę.

  • 4.

    Grillowanie mięsa: podgrzewamy patelnię grillową i przekładamy na nią mięso z kurczaka wraz z marynatą. Podgrzewamy składniki na patelni mieszając, cały czas. Przydatne będą szczypce do odwracania kawałków mięsa, które finalnie powinny być zarumienione. 

  • 5.

    Sprawdzanie wysmażenia: żeby sprawdzić, czy kurczak jest już gotowy, należy największy kawałek rozerwać na pół. Jeśli zauważymy wewnątrz surowe mięso, należy wydłużyć czas podsmażania.  

  • 6.

    Podawanie: fajitas z kurczakiem podajemy z podgrzaną tortillą oraz mieszanką sałat oraz świeżą salsą. 

Kalorie: 723

Węglowodany: 77

Tłuszcz: 26

Błonnik: 11

Białko: 39

Porady

  • Jeśli posiadamy małą patelnię grillową, konieczne będzie podsmażenie mięsa w marynacie w dwóch partiach. 
  • Do marynaty na fajitas możemy dodać 1 pokrojoną drobno papryczkę chilli, jeśli zależy nam na ostrości. 
  • Kurczak fajita świetnie smakuje z dodatkiem sera, szczególnie dobrze komponuje się z cheddarem.
  • Świeżą salsę pomidorową do fajitas możemy przygotować samodzielnie, wystarczy posiekać drobno pomidory i dodać do nich przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy