Fajitas z kurczakiem przyjdzie z pomocą tym, którzy chcą w środku tygodnia zaskoczyć bliskich smacznym, ale oryginalnym daniem. Jeśli do tego zależy nam na łatwości przygotowania, nie trzeba dłużej przeglądać przepisów. To meksykańskie danie jest lekkie i zdrowe - można je zabrać na lunch do pracy lub na piknik. Fajitas z naszego przepisu to kulinarne arcydzieło, które pokocha cała rodzina, również dzieci.
Steven Morris
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy go piekarnik do temperatury 200°C. Zawijamy 6 średnich tortilli w folię aluminiową. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku.
Mieszanka przypraw: w misce mieszamy 1 czubatą łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę mielonej kolendry, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 limonki i 4-5 kropli tabasco, odrobinę soli i pieprzu.
Marynowanie: do mieszanki przypraw dodajemy pierś z kurczaka, 1 cebulę, 1 pokrojoną czerwoną papryką i papryczkę chilli, jeśli używamy. Marynujemy przez co najmniej godzinę.
Grillowanie mięsa: podgrzewamy patelnię grillową i przekładamy na nią mięso z kurczaka wraz z marynatą. Podgrzewamy składniki na patelni mieszając, cały czas. Przydatne będą szczypce do odwracania kawałków mięsa, które finalnie powinny być zarumienione.
Sprawdzanie wysmażenia: żeby sprawdzić, czy kurczak jest już gotowy, należy największy kawałek rozerwać na pół. Jeśli zauważymy wewnątrz surowe mięso, należy wydłużyć czas podsmażania.
Podawanie: fajitas z kurczakiem podajemy z podgrzaną tortillą oraz mieszanką sałat oraz świeżą salsą.
Kalorie: 723
Węglowodany: 77
Tłuszcz: 26
Błonnik: 11
Białko: 39
dania mięsne - zobacz inne inspiracjePorady
- Jeśli posiadamy małą patelnię grillową, konieczne będzie podsmażenie mięsa w marynacie w dwóch partiach.
- Do marynaty na fajitas możemy dodać 1 pokrojoną drobno papryczkę chilli, jeśli zależy nam na ostrości.
- Kurczak fajita świetnie smakuje z dodatkiem sera, szczególnie dobrze komponuje się z cheddarem.
- Świeżą salsę pomidorową do fajitas możemy przygotować samodzielnie, wystarczy posiekać drobno pomidory i dodać do nich przyprawy.
Komentarze