Ocena:

4.33 (3)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Arepas to niewielkie płaskie bułeczki o minimalnej średnicy 10 cm i maksymalnej  20 cm. W krajach Ameryki Południowej tradycyjnie wypiekane są z białej mąki kukurydzianej. Popularne są też w Kolumbii, Wenezueli i Panamie. Są odpowiednikiem małej meksykańskiej tortilli. Robi się je łatwo i szybko, usmażymy je już w kilka minut na patelni. Podaje się jako dodatek do dań – pełnią rolę chleba, można je również wypełnić ulubionymi składnikami. Polecamy nasz prosty przepis na arepas.

Składniki:

  • mąka kukurydziana  230 g

  • woda  500 ml

  • sól morska  5 g

  • olej  50 ml

Arepas - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: do miski wsypujemy mąkę oraz sól.  Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlewamy jej tyle, by ciasto nie kleiło się do ścianek miski. Odstawimy przykryte naczynie na 15 minut – w tym czasie ciasto zgęstnieje. Jeśli ciasto kruszy się, warto dodać jeszcze odrobinę wody. 

  • Krok 2:

    Tworzenie bułeczek: formujemy wałek o grubości 10–12 cm. Kroimy plastry o grubości ok. 1 centymetra. Dłońmi formujemy okrągłe placki.

  • Krok 3:

    Smażenie bułeczek: na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Arepas smażymy po 5 minut z każdej ze stron. 

Porady

  • Tradycyjne arepas przygotowywane są z białej, bardzo mocno zmielonej mąki kukurydzianej. Charakteryzuje się ona dużą kleistością i nadaje bułeczkom charakterystyczny smak. W Polsce nie jest łatwo dostępna, ale możemy kupić ją w sklepach internetowych lub z żywnością bio. Jeśli będziemy mieli problem ze znalezieniem tego produktu, to bez problemu możemy zamienić ją na zwykłą mąkę kukurydzianą. Możemy jednak zamienić ją na ogólnie dostępną mąkę kukurydzianą, będę równie pyszne. 
  • Przygotowując ciasto na arepas  możemy dodać do niego biały ser, dzięki któremu będą lekko kwaskowate, bardziej zbite i przy tym sycące.
  • Bułeczki można smażyć zarówno na tradycyjnej, jak i grillowej patelni. Najsmaczniejsze są świeże, po lekkim przestudzeniu. Przygotowane wcześniej możemy podgrzać w opiekaczu.
  • Arepas traktujemy jak pieczywo, więc możemy wypełniać je ulubionymi dodatkami: warzywami, pastami, mięsem, serami czy rybą. Podobnie, jak meksykańskie tortille. Szczególnie popularna jest wersja z awokado, kurczakiem i majonezem – ten przepis rozsławiła wenezuelska Miss Świata. 
  • Kukurydziane bułeczki można też przełożyć składnikami, bez ich rozkrajania. Wystarczy pomiędzy dwoma mniejszymi placuszkami ułożyć ser, np. mozzarellę lub fetę, dodać szynkę i pomidor. Składamy je i smażymy według powyższego przepisu. Można je zjeść sosem lub salsą verde, pomidorową lub z mango.
  • Do bułeczek pasują zdecydowane smaki. Świetnym dodatkiem jest mix harissy z majonezem, jogurtem, całość doprawiona sokiem z cytryny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne