Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
istock
(średnia 4.41 z 182 głosów)
Porady
- Do kruchego ciasta na szarlotkę potrzebne są 4 żółtka, natomiast z pozostałych białek możesz zrobić delikatną piankę. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol. Pianę z białek wyłóż na jabłka zalane budyniem i posyp kruszonką.
- W przepisie użyto bezglutenowego proszku do pieczenia oraz mleka roślinnego – jeśli nie przeszkadza ci laktoza, możesz także użyć mleka krowiego.
Tradycyjna szarlotka przygotowywana jest na kruchym spodzie z mąki pszennej, jednak zawiera ona gluten, który jest szkodliwy dla osób zmagających się z celiakią. W przepisie na bezglutenowe ciasto kruche z jabłkami mąkę pszenną zastępujemy jedną z mąk bezglutenowych. Należy również pamiętać o tym, że to własnie gluten spaja ciasto i sprawia, że po upieczeniu jest ono puszyste. Aby szarlotka bezglutenowa miała odpowiednią konsystencję, warto użyć dwóch rodzajów mąk – bazowej oraz tej, która sklei nasze ciasto. Mąką bazową może być na przykład mąka jaglana bądź ryżowa – są to mąki o neutralnym smaku. Do mąki bazowej dodajemy trochę bezglutenowej mąki sklejającej – dzięki temu nasza szarlotka bezglutenowa będzie bardziej puszysta. Może to być mąka kukurydziana, ziemniaczana bądź z tapioki, jednak nie należy przesadzić z ilością, aby ciasto nie było zbyt ciężkie.
Szarlotka dla początkujących – wypróbuj!