Krucha i lekka szarlotka bezglutenowa jest odpowiednia dla osób, które unikają lub nie mogą spożywać glutenu. Duża ilość jabłek sprawia, że ciasto jest soczyste, a szczypta cynamonu nadaje mu korzennych aromatów. Problem z wypiekami dla osób na diecie eliminacyjnej? Od teraz przestaje istnieć. Do wykonania bezglutenowej szarlotki potrzebujecie tylko 6 składników, które z łatwością znajdziecie w sklepie.
iStock
(średnia 4.41 z 184 głosów)
Ciasto kruche na szarlotkę: mąkę i skrobię wsypujemy do dużej misy. Dodajemy zimne masło i kroimy je nożem na kawałki. Następnie dodajemy 150 g cukru i zagniatamy ciasto do konsystencji kruszonki.
Zapiekanie spodu: przygotowane ciasto dzielimy na pół. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Jedną część wysypujemy na dno i ugniatamy opuszkami palców, aby powstał placek. Spód do szarlotki bezglutenowej wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 15 min.
Jabłka: myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i prażymy na patelni z pozostałym cukrem przez ok. 5 min. Dodajemy cynamon, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 min. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dalsze pieczenie ciasta: gdy spód jest lekko zarumieniony, nakładamy przestudzone jabłka. Na wierzch kruszymy drugą połówkę ciasta, przykrywając jabłka w całości. Po 40 min pieczenia – również w temperaturze 180°C – szarlotka bezglutenowa jest gotowa.
Porady
- Do szarlotki wybierzcie kwaśne jabłka, takie jak antonówki lub szara reneta.
- Szarlotka bezglutenowa bez cukru? Zamiast białego cukru możecie użyć erytrolu.
- Jabłka wyjdą smaczne również z miodem, cukrem trzcinowym lub waniliowym.
- Mąkę kukurydzianą można zastąpić jaglaną, migdałową lub gryczaną w tej samej gramaturze, a skrobię ziemniaczaną – skrobią kukurydzianą.
- Jabłecznik bezglutenowy wyjdzie równie pyszny w wersji wegańskiej. Zamiast masła możecie użyć zimnego oleju kokosowego.
- Nie musicie wyrabiać ciasta ręcznie – tak samo dobrze sprawdza się mikser z hakami do kruchego ciasta.
- Proporcje podane w przepisie będą odpowiednie również na szarlotkę bezglutenową w blasze kwadratowej o wymiarach 24×24 cm.
Podobnie jak klasyczna, także i szarlotka bezglutenowa dobrze smakuje z bezą. Białka ubite na sztywno z cukrem należy nałożyć na ciasto 10 min przed końcem pieczenia. W ten sposób utworzy się pyszna i słodka pianka.
Szarlotka w każdej wersji najlepsza jest na ciepło. Jednak świeżo wyjęta z piekarnika będzie się rozpadać nawet przy bardzo ostrożnych próbach krojenia jej na porcje. Dlatego możecie spokojnie poczekać, aż ostygnie i wtedy pokroić ją na kawałki, a przed podaniem wkładać na 1 min do mikrofalówki.
Szarlotkę bez glutenu i bez pieczenia możecie zrobić na bazie orzechów i daktyli. Mieszankę bakalii należy wcześniej namoczyć w wodzie – nawet na całą noc – a następnie trzeba je zmiksować, najlepiej w blenderze na lepką masę.
Kruszonkę można zrobić ze zmiksowanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów, miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Co prawda ciasto nie wymaga pieczenia, jednak potrzebuje więcej składników i czasu. Czy warto? Jak najbardziej, bo to prawdziwa porcja zdrowia.
Komentarze