Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!

dodany przez: marlenas

szarlotka jabłecznik Desery

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • wyrabianie-ciasta 1. Przygotowujemy kruche ciasto na spód i kruszonkę. Olej kokosowy, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pół szklanki ksylitolu zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • podgrzewanie-garnek 2. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Pół szklanki mleka rozrabiamy z budyniami w proszku. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwiema łyżkami ksylitolu i cynamonem. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy do niego mieszankę budyniową i gotujemy przez około 2 minuty. Budyń powinien być gęsty.
  • szarlotka-bezglutenowa-przepis 3. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plastry. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy margaryną i posypujemy bezglutenowa bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy plastry jabłek i zalewamy je budyniem. Na tarce ścieramy pozostałe ciasto i otrzymaną kruszonką posypujemy szarlotkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Porady

  • Do kruchego ciasta na szarlotkę potrzebne są 4 żółtka, natomiast z pozostałych białek możesz zrobić delikatną piankę. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol. Pianę z białek wyłóż na jabłka zalane budyniem i posyp kruszonką.
  • W przepisie użyto bezglutenowego proszku do pieczenia oraz mleka roślinnego – jeśli nie przeszkadza ci laktoza, możesz także użyć mleka krowiego.

 

Notka redakcyjna

Szarlotka bezglutenowa – jaką mąkę wybrać?

Tradycyjna szarlotka przygotowywana jest na kruchym spodzie z mąki pszennej, jednak zawiera ona gluten, który jest szkodliwy dla osób zmagających się z celiakią. W przepisie na bezglutenowe ciasto kruche z jabłkami mąkę pszenną zastępujemy jedną z mąk bezglutenowych. Należy również pamiętać o tym, że to własnie gluten spaja ciasto i sprawia, że po upieczeniu jest ono puszyste. Aby szarlotka bezglutenowa miała odpowiednią konsystencję, warto użyć dwóch rodzajów mąk – bazowej oraz tej, która sklei nasze ciasto. Mąką bazową może być na przykład mąka jaglana bądź ryżowa – są to mąki o neutralnym smaku. Do mąki bazowej dodajemy trochę bezglutenowej mąki sklejającej – dzięki temu nasza szarlotka bezglutenowa będzie bardziej puszysta. Może to być mąka kukurydziana, ziemniaczana bądź z tapioki, jednak nie należy przesadzić z ilością, aby ciasto nie było zbyt ciężkie.

Szarlotka dla początkujących – wypróbuj!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy