Corn dog to parówki otoczone ciastem i smażone na głębokim tłuszczu. Są bardzo popularne w Ameryce, Meksyku czy Korei. W krajach tych kupimy je najczęściej na ulicy, w street foodowych budkach. W Polsce natomiast danie to jest mało znane. A szkoda, bo potrawa ta stanowi doskonałą propozycję na spotkanie ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe dla dzieci, a także na imprezę, np. sylwestrową. Poniżej znajdziecie prosty przepis na hot doga na patyku w chrupiącej otoczce.
IStock
(średnia 3 z 1 głosów)
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Parówki: przecinamy je na pół w poprzek. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków.
Olej: do dużej patelni wlewamy tłuszcz. Jeśli posiadamy termometr kulinarny to podgrzewamy go do 180°C, jeśli nie, to wrzucamy do nagrzanego oleju odrobinę ciasta i jeśli szybko wypłynie na wierzch i od razu zacznie się smażyć to znaczy, że jest gotowy.
Smażenie: kolejne parówki otaczamy w cieście, zanurzamy w oleju po 3–4 sztuki. Do garnka z nagrzanym tłuszczem wkładamy po dwa lub trzy corn dogi na raz. Po chwili wypłyną na powierzchnię i zaczną się lekko rumienić i rosnąć. Można je lekko zanurzać w gorącym oleju i przekręcać na drugą stronę. Po około 3 minutach smażenia powinny być wyrośnięte i rumiane. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Porady
- Odpowiednio nagrzany olej będzie gwarancją tego, że ciasto nie będzie nasiąkało tłuszczem.
- Zamiast parówek możemy użyć np. frankfurterki lub inne cienkie kiełbaski. .
- Możemy przygotować również corn dogi wegetariańskie. Zamiast parówek, na patyczki nadziewamy słupki sera mozzarella lub bezmięsne kiełbaski.
- Doskonałym dodatkiem do dania będzie sałatka ze świeżych warzyw. Klasyczną propozycją będzie colesław.
- Do corn dogów idealnie pasują: ketchup, sos czosnkowy, ostry sos paprykowy.
- Do ciasta można dodać również dodatkowe składniki, które nieco zmienią jego smak. Proponujemy dosypać łyżeczkę curry i ½ łyżeczki papryki słodkiej.
- Jeśli pozostanie nam ciasto, to przy pomocy łyżki wkładamy niewielkie porcje ciasta do tłuszczu, uzyskując wytrawne mini pączki.
Komentarze