5 (1)
Gofry bezglutenowe są dość łatwe do zrobienia, niewiele odbiegają składnikami od tych na mące pszennej. Ale czym ją zastąpić? Jako najczęstszy zamiennik pojawia się mąka ryżowa, z domieszką kukurydzianej i jaglanej lub owsiana, a na wyjątkowe okazje warto postawić na kasztanową. Można też skorzystać z gotowej mieszanki do gofrów, oznaczonej przekreślonym kłosem. Podajemy je z bitą śmietaną i owocami lub z kremem czekoladowym i sosami. Zobaczcie przepis na gofry bezglutenowe - będziecie do niego wracać.
mąka ryżowa 130 g
mąka kukurydziana 50 g
skrobia ziemniaczana 30 g
cukier 10 g
cukier waniliowy 10 g
proszek do pieczenia 4 g
masło 40 g
mleko 250 ml
jajka 2 szt.
śmietana 36% 200 ml
borówki amerykańskie 100 g
Do miski wsypujemy mąki: 130 g ryżowej i 50 g jaglanej lub kukurydzianej. Można też wymieszać ze sobą jaglaną i kukurydzianą, dodając każdej po 25 g. Jeśli zdecydujemy się na mąkę z kukurydzy, gofry bezglutenowe wyjdą nam bardziej żółte. Dosypujemy też skrobię ziemniaczaną, cukier biały lub inny słodzik (np. erytrytol, który prawie w całości wydalany jest z organizmu lub ksylitol, który ma działanie przeciwpróchnicze), do tego dodajemy cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy, który ma o wiele więcej smaku). Na koniec dokładamy bezglutenowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie, do połączenia składników, ale również ostrożnie, żeby nie spowiła nas chmura z mąk.
Make eat easy
Olej kokosowy lub masło przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy na bok do przestudzenia, schłodzony tłuszcz przelewamy do suchych składników. Możemy użyć też oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego), a nawet oliwy (która nieznacznie wpłynie na smak). W tym czasie dolewamy też mleko (lub wodę, sprawdzi się też opcja pół na pół lub dowolne mleko roślinne). Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do suchych składników. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę, bez żadnych grudek.
Make eat easy
Do białek dosypujemy szczyptę soli (pełni funkcję stabilizatora) i ubijamy je na sztywną pianę. Co oznacza, że na spodzie naczynia nie powinien być widoczny płyn, a sama masa nie powinna się przemieszczać, nawet jeśli odwrócimy miskę do góry nogami. Do mokrych składników dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Make eat easy
Nagrzewamy gofrownicę. Można ją oczywiście wcześniej przesmarować masłem, olejem kokosowym lub innym roślinnym, zapobiegnie to przywieraniu. Gofry bezglutenowe smażymy przez kilka minut do zrumienienia ciasta.
Make eat easy
Do gofrów bezglutenowych pasuje wiele dodatków. Najpopularniejszym są bita śmietana (z kremówki 30% lub 36%, koniecznie mocno schłodzonej) i owoce, najlepiej sezonowe. Stąd wybór najczęściej pada na borówki, maliny (są dostępne przez cały rok, nie odbiegają bardzo smakiem od rodzimych), truskawki. Zimą na gofrach królują sosy i dżemy owocowe, ale też krem czekoladowy i sos karmelowy (najlepszy jest w domowej wersji).
Make eat easy