REKLAMA

Karp smażony

Karp smażony to potrawa, która nieodłącznie kojarzy nam się z jednym tradycyjnych wigilijnych dań. Jednak można ją serwować nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia. Ryba smażona w mące, jajku i bułce tartej na maśle klarowanym to niezwykle pyszne i sycące danie, dlatego też warto jeść go nie tylko w Wigilię. Najlepiej smakuje świeży i zdrowy karp o delikatnym „rybim” zapachu. Jak smażyć karpia? Poniżej podajemy szybki i prosty przepis na karpia smażonego, który zawsze się udaje! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Karp panierowany 1.

    Na początek należy pokroić cebulę w krążki i następnie obłożyć nimi wypatroszonego i pokrojonego w dzwonki karpia. Tak przygotowaną rybę trzeba wstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny a najlepiej na całą noc. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie masła na patelni wraz z olejem. Dzięki temu zostanie opóźniony proces spalania się białka. Karpia po wyjęciu z lodówki trzeba oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące ,następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej.  Karp smażony powinien być  z obu stron.

Porady

  • Jak się pozbyć mulistego zapachu karpia? Większe karpie mogą mieć wyraźnie wyczuwalny zapach mułu. Dzieje się tak dlatego, że karpie to ryby słodkowodne, które pływają przy dnie. Jeśli chcemy się pozbyć nieprzyjemnego zapachu mułu, to na ok. 10-12 h przed jego smażeniem, warto moczyć go w mleku i w soku z cytryny. 
  • Karpia najlepiej smażyć na neutralnym tłuszczu – w naszym przepisie na karpia smażonego rekomendujemy wykorzystać masło klarowane, ale równie dobrze sprawdzi się także olej rzepakowy lub ewentualnie olej słonecznikowy. 
  • Jak długo smażyć karpia? Najlepiej 5-7 minut z każdej ze stron na oleju lub maśle klarowanym, rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. 
  • Produktem ubocznym po obróbce karpia jest głowa i płetwy, których nie należy wyrzucać, a przygotować z nich pyszną zupę rybną z karpia
  • Karp smażony najlepiej smakuje serwowany z kapustą z grochem i ziemniaczanym purée
     

Notka redakcyjna

Karp to ryba średniotłustą, która jest bogatym źródłem wielu substancji odżywczych (w tym m.in. łatwo przyswajalnych kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację). Mimo walorów odżywczych i smakowych karp nie jest ulubioną rybą Polaków, chociaż na naszych ziemiach hodowany jest już od XII w. (sic!). Karp kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Bożego Narodzenia, gdzie podaje się go w różnych formach, w tym m.in. karpia smażonego na maśle klarowanym, karpia po żydowsku czy też karpia w galarecie. 


Jak kupić dobrego karpia na wigilię (i nie tylko)? 


Wpływ na końcowy smak naszej potrawy wigilijnej – karpia smażonego – ma nie tylko technika i sposób przygotowania ryby, ale również jej jakość. Dlatego też, zanim zaczniemy przyrządzać karpia, wcześniej należy wybrać się na „łowy” do sklepu w celu zakupienia odpowiedniej ryby. Najlepiej smakują karpie świeże o średnich rozmiarach – jego optymalna masa ciała to od 1,5 do 2 kg. Mniejsze osobniki będą miały małe i trudne do pozbycia się ości, z kolei większe mogą mieć nieprzyjemny zapach mułu, którego bardzo ciężko się pozbyć. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, by ryba nie miała plam ani też szklistych oczu. 


Jak przyprawić karpia?


Karp jest rybą pyszną samą w sobie, a do tego bardzo delikatną, co sprawia, że nie potrzebuje on zbyt bogatej oprawy przypraw. Można go natrzeć solą i pieprzem, a także delikatnie skropić sokiem z cytryny. Jednak jeśli konieczne chcemy wzbogacić smak naszego karpia smażonego, to najlepiej wykorzystać suszony koperek, który nie zdominuje ryby, a raczej uwydatni jej walory smakowe. Dobrze sprawdzi się także suszona papryka (ale nie wędzona!). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy