Karp w galarecie

Doskonały nie tylko od święta - karp w galarecie. Podstawa to dobra ryba i klarowna galareta. Nie zapomnijmy o dodatkach, a karp w galarecie wyjdzie przepyszny.

Dodany przez:

Karp w galarecie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.52 z 46 głosów)

Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie

  1. Karp w galarecie - tradycyjny przepis na Wigilię!
  2. Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
  3. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
  4. Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
  5. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
  6. Karp w galarecie gotowy.
  7. Smacznego!

Komentarz redakcji

Karp w galarecie to jedno z flagowych dań, z którego słynie kuchnia żydowska. Rybny przysmak warto przygotować nie tylko na Wigilię, ale też w inne dni. Karp zaskakuje smakiem i właściwościami odżywczymi.
ryby Boże Narodzenie przekąski przekąska karp galareta karp w galarecie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze