REKLAMA

Karp w galarecie

Doskonały nie tylko od święta - karp w galarecie. Podstawa to dobra ryba i klarowna galareta. Nie zapomnijmy o dodatkach, a karp w galarecie wyjdzie przepyszny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb Przystawki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.33 z 223 głosów)


Składniki:

  • 1 karp 2 cebule kilka listków natki pietruszki do dekoracji bulion: 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 1 cebula, opieczona kilka listków laurowych 8 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki żelatyny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Karpia oczyszczamy i sprawiamy. Odcinamy głowę i płetwy. Ostrym nożem oddzielamy płaty od kręgosłupa i kroimy je na 4 filety. Cebule kroimy w piórka. Rybę razem z cebulą wkładamy do szklanej miski. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

  • 2.

    Bulion: kręgosłup, głowę i płetwy przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy 1 godzinę. Delikatnie wyjmujemy marchewkę, bulion przecedzamy.

  • 3.

    Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pokrojone filety karpia. Gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Rybę wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku, obok rozkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Bulion mieszamy z żelatyną, tężejącą galaretą zalewamy karpia, posypujemy listkami natki, odstawiamy do zastygnięcia.

Kalorie: 150

Notka redakcyjna

Karp w galarecie to jedno z flagowych dań, z którego słynie kuchnia żydowska. Rybny przysmak warto przygotować nie tylko na Wigilię, ale też w inne dni. Karp zaskakuje smakiem i właściwościami odżywczymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy