Karp w galarecie

Doskonały nie tylko od święta - karp w galarecie. Podstawa to dobra ryba i klarowna galareta. Nie zapomnijmy o dodatkach, a karp w galarecie wyjdzie przepyszny.

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 222 głosów)

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Karp w galarecie - tradycyjny przepis na Wigilię!
  • Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
  • Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
  • Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
  • Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
  • Karp w galarecie gotowy.
  • Smacznego!

Kalorie: 150

Notka redakcyjna

Karp w galarecie to jedno z flagowych dań, z którego słynie kuchnia żydowska. Rybny przysmak warto przygotować nie tylko na Wigilię, ale też w inne dni. Karp zaskakuje smakiem i właściwościami odżywczymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy