Karp pieczony w migdałach

Przepisy na Wigilię: pieczony karp

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
270.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 160 głosów)

Składniki:

  • sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • łyżka oleju
  • ok. 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Karpia dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
  • Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Masło stopić z miodem. Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
  • Zapiekać ok. 15 minut.  Podawać np. z ziemniakami purèe.

Kalorie: 270.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy