Karp pieczony w migdałach

Ocena:

4.4 (162)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Przepisy na Wigilię: pieczony karp

Składniki:

  • sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • łyżka oleju
  • ok. 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • sól

Karp pieczony w migdałach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karpia dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
  • Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Masło stopić z miodem. Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
  • Zapiekać ok. 15 minut.  Podawać np. z ziemniakami purèe.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne