Karp pieczony w migdałach

Przepisy na Wigilię: pieczony karp

Dodany przez:

Karp pieczony w migdałach

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
270 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • łyżka oleju
  • ok. 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • sól

Przygotowanie

  1. Karpia dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Od środka i na zewnątrz natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
  2. Po wyjęciu rybę pokroić w dzwonka. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Masło stopić z miodem. Wymieszać ze startym imbirem oraz cynamonem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
  3. Zapiekać ok. 15 minut.  Podawać np. z ziemniakami purèe.
ryby Boże Narodzenie obiad karp przepisy na Wigilię ryby na Wigilię przepisy wigilijne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze